Δήμος Κιλελέρ: Συμμετοχή στο συμπόσιο της αδελφοποιημένης Κοινότητας Πισσουρίου για το 1821

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Γ΄ Επιστημονικού Συμποσίου Πισσουρίου με θέμα  «Διακόσια Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και η συμβολή της Κύπρου στην Εθνική Παλιγγενεσία» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Πισσουρίου, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστημίου Κύπρου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Πισσουρίου.Ο Δήμος Κιλελέρ που είναι αδελφοποιημένος με την Κοινότητα Πισσουρίου Κύπρου από το 2018, συμμετείχε και σε αυτό το Συμπόσιο όπως και στα δύο προηγούμενα, με την εισήγηση που είχε ως θέμα «Το Αγροτικό Ζήτημα στην Θεσσαλία πριν και μετά την απελευθέρωση της από τους Τούρκους το 1881» την οποία επιμελήθηκαν και παρουσίασαν διαδικτυακά οι δημοτικοί υπάλληλοι Κωνσταντίνος Νταμπεγλιώτης και Στυλιανή Πασαλίδου.
Δήμος Κιλελέρ: Συμμετοχή στο συμπόσιο της αδελφοποιημένης Κοινότητας Πισσουρίου για το 1821
Το πλήρες κείμενο της εισήγησης θα συμπεριληφθεί στα επίσημα πρακτικά του Συμποσίου τις εργασίες του οποίου χαιρέτησε ο Δήμαρχος Κιλελέρ, Θαν. Νασιακόπουλος. 

“Είναι μεγάλη τιμή για το Δήμο Κιλελέρ η συμμετοχή του στο 3ο Επιστημονικό Συμπόσιο Πισσουρίου. Φέτος γιορτάζουμε με μεγαλοπρέπεια τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 η οποία αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό.Οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι η συμμετοχή της Κύπρου στον αγώνα ήταν μεγάλη, όπως και σε όλους τους εθνικούς αγώνες.
Κύπριοι αγωνιστές πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ειδικά της κοινής δράσης Θεσσαλών και Κυπρίων αποτελεί η προεπαναστατική συμμετοχή του Κύπριου λόγιου Ιωάννη Καρατζά στο πλευρό του Θεσσαλού Ρήγα Φεραίου με τον οποίο θυσιάστηκαν μαζί για την απελευθέρωση τη Ελλάδας.
Συμπόσια, όπως αυτό που έχω την τιμή να χαιρετίζω, ενδυναμώνουν την ιστορική μνήμη και τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσουν σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.”
Την επομένη των εργασιών του Συμποσίου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Εθνικό Μνημείο των Οκτωβριανών του 1931 στην πλατεία του Πισσουρίου εξ αφορμής της συμπλήρωσης 90 χρόνων από την εξέγερση όπου αναγνώστηκε και χαιρετισμός του Δημάρχου Κιλελέρ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος