Δήμος Κιλελέρ: Παρουσίαση του βιβλίου του Ηλ. Καρνάβα για το Μεγάλο Μοναστήρι

Το βιβλίο που αναφέρεται στο Μεγάλο Μοναστήρι Ανατολικής Ρωμυλίας, την ίδρυση και κατοίκησή του, καθώς και τη Συμβολή του Αγίου Γρηγορίου Σιναΐτη, του Συγγραφέα Ηλία Απ. Καρναβά (αντισυντ/ρχη, στρατιωτικού ιατρού – μαιευτήρα, χειρουργού, γυναικολόγου), παρουσιάζεται το Σάββατο 25 Μαΐου 2024, στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ.

Οι κάτοικοι του χωριού Μεγάλου Μοναστηρίου, το οποίο ανήκει στο Δήμο Κιλελέρ του ν. Λάρισας, σχεδόν στην πλειοψηφία τους, είναι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία της Βουλγαρίας. Εκδιώχθηκαν απ’ το εκεί χωριό τους, το Μεγάλο Μοναστήρι (Βουλγαρικά, Golyam Manastir), το 1906 και το 1908 εγκαταστάθηκαν και έκτισαν το σημερινό χωριό τους.

Αξιοποιώντας κάποιες ιστορικογεωγραφικές βιβλιογραφικές αναφορές του βίου του Αγίου Γρηγορίου Σιναΐτη (αρχές 14ου αι.), που έγραψε ο μαθητής του και αργότερα πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Κάλλιστος και ο Βούλγαρος μοναχός, επίσης μαθητής του Αγίου Ρωμύλος Βιδινίου και συνδυάζοντας μέσα από λογικές συνειρμικές διαδικασίες τις αναφορές αυτές, με ιστορικές, λαογραφικές, εθιμικές, μουσικές, χορευτικές, ενδυματολογικές, συλλογές τραγουδιών, γλωσσικές, προφορικές και βιβλιογραφικές πληροφορίες ο συγγραφέας καταλήγει σε σχετικά συμπεράσματα απαντώντας στο ερώτημα που πραγματεύεται.

Το περιεχόμενο του βιβλίου είναι ιστορικό και μετά από σύνθεση διαφόρων πηγών καταλήγει σε ιστορικά συμπεράσματα που αναδεικνύονται για πρώτη φορά και που αφορούν την «Ίδρυση και κατοίκηση του Μεγάλου Μοναστηρίου στην Ανατολική Ρωμυλία». Θεωρείται ότι καλύπτει ιστορικά τις προγονικές ρίζες των κατοίκων του χωριού, ρίζες που αποκαλύπτουν την ελληνικότητά τους για περίοδο περίπου των δέκα τελευταίων αιώνων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος