Δήμος Κιλελέρ: Δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε αγροτεμάχια και ποιμνιοστάσια εν όψει καλοκαιριού

Διευρυμένη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Δήμου Κιλελέρ στη Νίκαια, ύστερα από πρωτοβουλία της αντιδημαρχίας Πολιτικής Προστασίας, με θέμα τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε όλοι οι καλλιεργητές σιτηρών καθώς και οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Κιλελέρ μετά τον αλωνισμό να προβούν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στα αγροτεμάχιά τους και στα ποιμνιοστάσιά τους. Ιδιαίτερα όσων τα κτήματα βρίσκονται πλησίον των οικισμών, των χέρσων ορεινών εκτάσεων και των αλσυλίων του Δήμου για την προστασία τους από τις πυρκαγιές που θα εκδηλωθούν.

Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Κουκούτσης μεταξύ των άλλων τόνισε ότι « …είναι επιτακτική ανάγκη η συνεργασία των δημοτών του Δήμου Κιλελέρ με τους προέδρους των κοινοτήτων έτσι ώστε να υπάρχει άμεση κινητοποίηση σε περίπτωση φωτιάς. Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Κιλελέρ για την πυροπροστασία θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και το Δασαρχείο για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών εν τη γενέσει τους. “Οι πρόεδροι των κοινοτήτων πρέπει να συνεργαστούν με την Πυροσβεστική και να υποδείξουν εναλλακτικές λύσεις άντλησης νερού από ιδιωτικές πομόνες εάν και εφόσον χρειαστεί. Οι πρόεδροι επίσης πρέπει να μεριμνήσουν να υπάρχουν ομάδες εθελοντών και διαθέσιμα τρακτέρ στα χωριά τους τα οποία, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, θα μπορούν να παρεμβαίνουν στην κατάσβεση πιθανής φωτιάς. “

Δήμος Κιλελέρ: Δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε αγροτεμάχια και ποιμνιοστάσια εν όψει καλοκαιριού

Από την πλευρά του ο Δήμος Κιλελέρ ξεκίνησε και συνεχίζει τη συντήρηση δασικών κι αγροτικών οδικών δικτύων με τη συνδρομή χωματουργικών μηχανημάτων του και τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών με ερπυστριοφόρα οχήματα στις περιοχές Βουναίνων, Ψυχικού και Καραντάου. Προέβη ήδη στον έλεγχο και τη συντήρηση των πυροσβεστικών υδροστομίων (πυροσβεστικοί κρουνοί) καθώς και των δημοτικών γεωτρήσεων. Επίσης συστηματικά καθαρίζει την άγρια βλάστηση για να μειώσει στο ελάχιστο τον κίνδυνο πυρκαγιάς από τα αγριόχορτα».

Σε παρέμβασή του ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος αναφέρθηκε στην άψογή συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία τα προηγούμενα χρόνια, όπως επίσης και στο γεγονός ότι έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο ο χώρος του παλαιού σχολείου στο Καλό Νερό ως χώρος στάθμευσης πυροσβεστικών οχημάτων και άμεσης παρέμβασης πεζοπόρων τμημάτων.

Από την πλευρά του ο Διοικητής του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Λάρισας Αντιπύραρχος Γ. Βαρδάτσικος αναφέρθηκε σε θέματα πυροπροστασίας, κατέγραψε επίσης ζητήματα που αφορούν στον καθαρισμό των οικοπέδων εντός των οικισμών τα οποία κατά τους θερινούς μήνες αποτελούν εν δυνάμει εστίες πυρκαγιάς και δήλωσε ότι οχήματα της υπηρεσίας θα περιπολούν έτσι ώστε να επιτυγχάνεται υψηλή επιστασία καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο.

Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση κατά την οποία οι συμμετέχοντες κατέθεσαν τις απόψεις τους για την καλύτερη οργάνωση των αντιπυρικών μέτρων. Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι Αντιδήμαρχοι Ελ. Ζωιοπούλου, Αν. Ρεντζιάς, Τ. Τσινούλης, Κ. Φιλιππούλης και Αλ. Χονδρονάσιος, ο Διευθυντής της ΔΕΥΑ Κιλελέρ Ι. Παπακανάκης, ο Ν. Κόρκας από τη ΔΕΥΑ Λάρισας, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, ομάδα εθελοντών της ΕΟΔΥΑ και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Κιλελέρ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος