Δήμος Φαρσάλων: Ξεκινά ο προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία και δημόσια κτίρια

Ξεκινά ο προσεισμικός έλεγχος 40 υποδομών στον δήμο Φαρσάλων μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του δημάρχου, Μάκη Εσκίογλου και του αναδόχου του έργου. Το έργο που είναι συνολικού προϋπολογισμού 24.610 ευρώ και αφορά στην εκπόνηση Προγράμματος Πρωτοβάθμιου και Δευτεροβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου Κρίσιμων Υποδομών (σχολικά κτίρια) του Δήμου Φαρσάλων, βάσει των προδιαγραφών του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος κ. Εσκίογλου τόνισε πως «αποτελεί ιδιαίτερη προτεραιότητα για εμάς η ασφάλεια όλων των πολιτών και πολύ περισσότερο των παιδιών μας. Γι’ αυτό επιλέξαμε στον προσεισμικό έλεγχο που θα διενεργηθεί στην επαρχία μας να ενταχθούν 25 σχολικές μονάδες, καθώς και πλήθος κτηρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης που είναι στην αρμοδιότητά μας. Θα ακολουθήσει δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος στις υποδομές που ενδεχομένως αυτό κριθεί αναγκαίο, ενώ στο τελικό στάδιο θα εκπονηθεί μελέτη αποτίμησης – ανασχεδιασμού με ενδεχόμενη μελέτη ενεργειακής απόδοσης και εδαφοτεχνική μελέτη».

Δήμος Φαρσάλων: Ξεκινά ο προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία και δημόσια κτίρια

Πέραν των σχολείων, των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και των αθλητικών κέντρων, θα ελεγχθούν επίσης η Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Κοινωνικό Παντοπωλείο – Φαρμακείο της Δημοτικής Ενότητας Φαρσάλων, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της Τοπικής Κοινότητας Βαμβακούς, το Δημαρχείο και το Παλαιό Κοινοτικό Κατάστημα της Δημοτικής Κοινότητας του Μεγάλου Ευυδρίου και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της Τοπικής Κοινότητας Ναρθακίου.

Οι συγκεκριμένες υποδομές έχουν επιλεγεί με βάση τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, τη σπουδαιότητά τους, το ιστορικό τους και το πλήθος των πολιτών που εξυπηρετούν, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία των μαθητών. Ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος ή ταχύς οπτικός έλεγχος διενεργείται από διμελείς επιτροπές πολιτικών μηχανικών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με εμπειρία άνω των δέκα ετών, με σκοπό την καταγραφή των κτιρίων και την πρώτη προσεγγιστική αποτίμηση της σεισμικής τους ικανότητας.

Με βάση τα στοιχεία που θα συλλεχθούν και θα καταγραφούν, εν μέρει επιτόπου και εν μέρει στο γραφείο, σε ειδικό δισέλιδο δελτίο, το δελτίο πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου δομικής τρωτότητας, προσδιορίζεται η κατηγορία προτεραιότητας (Α, Β ή Γ) και ένας αρχικός δείκτης σεισμικής ικανότητας για κάθε κτίριο κατόπιν σχετικής επεξεργασίας και βαθμονόμησης από τον αλγόριθμο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), ο οποίος λαμβάνει υπόψιν και τις αναμενόμενες μέγιστες σεισμικές δράσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος