Δήμος Δίου – Ολύμπου: Αποκριές και κούλουμα στην αυλή του Ολύμπου

Αποκριές και Κούλουμα στην αυλή του Ολύμπου θα πραγματοποιήσουν οι επισκέπτες και οι κάτοικοι του δήμου Δήμου Δίου – Ολύμπου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ανακοίνωσε η αρμόδια αντιδημαρχία Πολιτισμού έχει ως εξής:

Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, στο Δίον στις 10:30 πμ. το «Αντάμωμα των απανταχού δημοτών Δίου». Η παραδοσιακή συνάντηση όλων όσοι κατάγονται από τη Μαλαθριά με πρωτοβουλία της Ενορίας του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Δίου, με χορό και παραδοσιακά εδέσματα, που προετοιμάζουν οι κυρίες της Κοινότητας. Πριν ξεκινήσουν οι παραδοσιακοί χοροί, με την συνοδεία των κλαρίνων, ακούγεται το «Φράτι γκίνι βίβις» (αδελφοί μου καλώς ήρθατε).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 ΛΙΤΟΧΩΡΟ: 21:00 • Παρέλαση καρναβαλικών αρμάτων και καρναβαλιστών επί της Αγίου Νικολάου (κεντρικός δρόμος Λιτοχώρου).

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 ΛΙΤΟΧΩΡΟ¨ 15:00 • Παρέλαση καρναβαλιστών με συμμετοχή μαθητών των σχολείων του Λιτοχώρου, με την μέριμνα των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, επί της Αγίου Νικολάου (κεντρικός δρόμος Λιτοχώρου), με κατάληξη της παρέλασης στο ανοιχτό θέατρο του Δημοτικού Πάρκου Λιτοχώρου.

ΑΠΟΚΡΙΑ | ΚΥΡΙΑΚΗ «ΤΗΣ ΤΥΡΟΦΑΓΟΥ» | 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 (ανά Δημοτική Κοινότητα)

ΒΡΟΝΤΟΥ: 15:00 • «Βροντινό Καρναβάλι». Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βροντούς διοργανώνει φέτος ξανά, μετά από απουσία δώδεκα ετών, το «Βροντινό Καρναβάλι», με παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών στην κεντρική πλατεία της Βροντούς. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Δίου-Ολύμπου.

ΔΙΟΝ: 21:30 • «Το κάψιμο των Φανών» από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Ολύμπιος Ζευς». Συνοδεία μουσικής και χορού θα γίνει και φέτος το κάψιμο των κέδρων σε δύο σημεία της Κοινότητας, στο «Αλεξικέραυνο» στις 21:30 και στον «Παληογιάννη» στις 22:00.

ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ: 20:00 • «Γιορτή των Κέδρων». Άναμμα κέδρων με μουσική στην πλατεία της Λεπτοκαρυάς, από τον Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ορφέας» Λεπτοκαρυάς, με την υποστήριξη της Πνευματικής Κίνησης Λεπτοκαρυάς.

ΛΙΤΟΧΩΡΟ¨20:00 • «Το κάψιμο των κέδρων στα μπαΐρια». Άναμμα των κέδρων στις μεγάλες γειτονιές του Λιτοχώρου, μία παράδοση δύο τουλάχιστον αιώνων.

ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ: 17:00 • Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταμώνα διοργανώνει την παραδοσιακή παρέλαση καρναβαλιστών στον παραλιακό δρόμο του Πλαταμώνα. Στις 19:00 • Άναμμα της «Τσαγκάλας» στον χώρο πίσω από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, με τη συνοδεία μουσικής, από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Πλαταμώνα.

ΝΕΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ: 18:30 • Παραδοσιακές εκδηλώσεις με μουσική και παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία της Κοινότητας, από τον Εξωραϊστικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο του Νέου Παντελεήμονα.

ΣΚΟΤΙΝΑ¨19:30 • «Το κάψιμο της Τσαγκάλας». Μια παραδοσιακή γιορτή από την Πνευματική Κίνηση Σκοτίνας, που πραγματοποιείται στο χώρο του δημοτικού σχολείου της Κοινότητας, με προσφορά ψητής σαρδέλας και παραδοσιακών πιτών, καθώς και με μουσική και χορό γύρω από τη μεγάλη φωτιά, όπου καίγονται τα κέδρα και ο «Καρνάβαλος».

ΚΟΥΛΟΥΜΑ | ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ | 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 στις Δημοτικές Κοινότητες Βροντούς, Δίου, Καρίτσας, Κονταριώτισσας, Λεπτοκαρυάς, Λιτόχωρου, Νέων Πόρων, Νέου Παντελεήμονα, Πλαταμώνα, και Σκοτίνας με πέταγμα χαρταετού και δωρεάν σαρακοστιανά εδέσματα και πολλές άλλες δράσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος