Δήμος Αγιάς: Καταστροφική η απόφαση να μείνουν μήλα και καρποί με κέλυφος εκτός συνδεδεμένων ενισχύσεων

Καταστροφική για την οικονομία του δήμου Αγιάς και για τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές χαρακτηρίζει ο δήμος Αγιάς την απόφαση να μείνουν εκτός συνδεδεμένων ενισχύσεων τα μήλα της περιοχής και οι καρποί με κέλυφος.

Σε σχετική επιστολή του δήμου Αγιάς προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνεται μεταξύ άλλων: “Βάση του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας μας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ για την περίοδο 2023-2027, το οποίο βρίσκεται στην τελική του φάση για έγκριση, μια σειρά από προϊόντα μένουν έξω από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις όπως μήλα και καρποί με κέλυφος (κάστανα, καρύδια, αμύγδαλα κ.α.).
Στο Δήμο Αγιάς καλλιεργούνται 14.285 στρέμματα με μηλιές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2021, πολύ περισσότερα δηλαδή από τις περιοχές που εντάσσονται στη συνδεδεμένη ενίσχυση.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης του Στρατηγικού Σχεδίου όσον αφορά την ενίσχυση των συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων και περιοχών, όπως αυτό αναφέρεται στο οριστικοποιημένο κείμενο που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η συνδεδεμένη ενίσχυση στοχεύει στη βελτίωση της κοινωνικής βιωσιμότητας.
Τα αγροτικά προϊόντα του Δήμου Αγιάς, αν και ανήκουν στην περιγραφή του παραπάνω σκεπτικού της πρότασης που στάλθηκε στην ΕΕ, έμειναν έξω από τη συνδεδεμένη ενίσχυση της επόμενης πενταετίας.
Κάτι τέτοιο θα σήμαινε καταστροφή για τις καλλιέργειες και την παραγωγή στο Δήμο Αγιάς και θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην ερημοποίηση ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που σήμερα κρατούν νέους ανθρώπους λόγω αυτών των δυναμικών καλλιεργειών.
Οι αγρότες καλούνται παράλληλα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας, του πολέμου, του πληθωρισμού, αλλά και των ασθενειών που λόγω κλιματικής κρίσης εμφανίζονται με μεγαλύτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια, ενώ πρέπει να αντιμετωπίσουν και τις χαμηλές τιμές πώλησης λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.
Θεωρούμε αδιανόητη έστω και ως σκέψη να κοπεί η συνδεδεμένη ενίσχυση από τα μήλα και τους καρπούς με κέλυφος (κάστανα, καρύδια, αμύγδαλα κ.α.) και σας παρακαλούμε θερμά να επαναπροσδιορίσετε την πρότασή σας για να γλιτώσει από τον αφανισμό μια καθαρά αγροτική περιοχή”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος