Δημιουργείται Κέντρο Ψηφιακής Φωτογραφίας της Τοπικής Ιστορίας των Φαρσάλων στον Πύργο Καραμίχου

Το «πράσινο φως» για τη δημιουργία Κέντρου Ψηφιακής Φωτογραφίας της ιστορίας των Φαρσάλων στον Πύργο Καραμίχου, άναψε το υπουργείο Εσωτερικών με την ένταξη της σχετικής πρότασης που είχε υποβάλει ο δήμος Φαρσάλων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Το αντικείμενο της πρότασης αφορά στη δημιουργία κέντρου ψηφιακής φωτογραφίας της τοπικής ιστορίας των Φαρσάλων στον Πύργο Καραμίχου, καθώς και στη διαμόρφωση του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου και στη βελτίωση της προσβασιμότητας από την οδό Β’ Συντάγματος Ιππικού έως τον Πύργο Καραμίχου.
Πρόκειται για ένα ενδιάμεσο έργο της πολιτιστικής διαδρομής μεταξύ των μνημείων του Δήμου Φαρσάλων και συγκεκριμένα της διασύνδεσης της διαδρομής από τις πηγές του Απιδανού Ποταμού (σημείο που βαφτίστηκε ο ομηρικός ήρωας Αχιλλέας από τη Θέτιδα) με την Ακρόπολη της Αρχαίας Φαρσάλου.

Αξίζει να τονιστεί ότι όλη η πόλη των Φαρσάλων είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος. Μετά την στερέωση και αποκατάσταση του Πύργου, σε αυτό θα στεγασθεί το ψηφιακό – φωτογραφικό μουσείο της Τοπικής ιστορίας της πόλης και σε δεύτερη φάση ένα θεματικό μουσείο για τη ζωή σε ένα πυργόσπιτο.
Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για το έργο ανέρχεται στο ποσό των 230.000 ευρώ από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το επιπλέον ποσό των 131.200 ευρώ θα καλυφθεί από ιδίους πόρους.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Φαρσάλων, Μάκης Εσκίογλου, τόνισε: «Η ένταξη της πρότασή μας για τη δημιουργία Κέντρου Ψηφιακής Φωτογραφίας της ιστορίας των Φαρσάλων στον Πύργο Καραμίχου, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας.
Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στην ιστορία μας, αλλά και απέναντι στον τόπο μας. Θέλουμε τα Φάρσαλα να γίνει ένας τουριστικός και ιστορικός προορισμός μέσα από υποδομές και δράσεις που θα μεταλαμπαδεύσουν αυτή την ανεκτίμητης αξίας κληρονομιά. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους συνεργάτες μου και τις υπηρεσίες του δήμου για την άρτια ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα χρηματοδότησης».

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ
Το έργο προβλέπει τις εξής εργασίες:
1. Κατασκευή και προμήθεια δύο μουσειακών προθηκών από MDF E1 και τέσσερα κρύσταλλα triplex extraclear πάχους 10mm, με εσωτερικό φωτισμό από λαμπτήρες τεχνολογίες LED, διαστάσεων 80x80x220.
2. Δημιουργία, εκτύπωση και προμήθεια 3 αφισών -μπάνερ από βραδύκαυστο πλαστικοποιημένο μουσαμά με εγκατάσταση ειδικών στηριγμάτων τοποθέτησης σε κάθετη θέση.
3. Προμήθεια οθόνης 65’’ με ανάλυση εικόνας 4Κ και στηρίγματος τοποθέτησης σε τοιχοποιία.
4. Προμήθεια ενός μικρό-υπολογιστή, παρελκομένων και εργασίες παραμετροποίησης για την αναπαραγωγή ψηφιακού υλικού.
5. Προμήθεια δύο μουσειακών mannequins (κούκλες) για την παρουσίαση δύο παραδοσιακών φορεσιών (τμχ2)
Το δεύτερο υποέργο είναι η “Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και βελτίωση της προσβασιμότητας του Πύργου Καραμίχου”, το οποίο περιλαμβάνει τη βελτίωση της προσβασιμότητας προς τον Πύργο Καραμίχου και συγκεκριμένα τη διαμόρφωση πεζοδρομίου επί της οδού Β. Συνταγματος Ιππικού από το ύψος της Λαμίας μέχρι την περιοχή Κατράνα και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων και την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος