Δίμηνο δράσεων από τον Σύλλογο Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Φίλων Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας (ΣΦΔΜΛ) στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου. Στο πλαίσιο αυτής ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ευχήθηκαν σε όλους τους παρευρισκόμενους, που γέμισαν την αίθουσα, «Καλή Χρονιά, Υγεία και Δημιουργική Δραστηριότητα». Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Σιούλας έκανε εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα δράσης του Συλλόγου για το δίμηνο που ακολουθεί, το οποίο ενδεικτικά περιλαμβάνει διαλέξεις, εκδρομή στην Χαλκίδα στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο «Αρέθουσα» στις αρχές Μαρτίου.

Η Έφορος Αρχαιοτήτων και Διευθύντρια του Μουσείου Σταυρούλα Σδρόλια στον χαιρετισμό της παρουσίασε εν ολίγοις τον προσεχή προγραμματισμό δραστηριοτήτων της Εφορείας και αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία μεταξύ του Συλλόγου και του Μουσείου. Στην εκδήλωση παρέστησαν η σύζυγος του Δημάρχου κα Βάσω Καλογιάννη, ο ιατρός και ιστοριοδίφης Νίκος Παπαθεοδώρου, οι αντιδήμαρχοι Λάρισας Ντίνος Διαμάντος και Παναγιώτης Νταής, ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας Γιάννης Καρυπίδης, που είναι και μέλη του Συλλόγου, ο περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Παιδής, η καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου Κυριακή Σπανού, η πρόεδρος του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Κατερίνα Εμμανουήλ επίσης μέλη του Συλλόγου, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Παπαλιάγκας, ο υποψήφιος δήμαρχος Τεμπών Νίκος Πουτσιάκας.

Κατόπιν προβλήθηκε για πρώτη φορά σύντομο βίντεο, παραγωγής του Διαχρονικού Μουσείου υπό την επίβλεψη του Αρχαιολόγου Γιώργου Τουφεξή, Τμηματάρχη Αρχαιοτήτων, το οποίο αναφέρεται στην γεωλογική ανάδειξη του θεσσαλικού χώρου. Μετά την κοπή των πιτών παρουσιάστηκαν οι πέντε τυχεροί των «φλουριών» στους απονεμήθηκε από ένα βιβλίο θεσσαλικού ενδιαφέροντος.

Δίμηνο δράσεων από τον Σύλλογο Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου

Οι τυχεροί ήταν η Δήμητρα Καούνα, φύλακας στο Διαχρονικό Μουσείο, Ζαχαρίας Πιτσούλης, Κατερίνα Κόσσυβα, Σπύρος Χόρτης και Δημήτρης Χατζούλης, μέλος του μουσικού σχήματος. Στη συνέχεια το μουσικό κουαρτέτο «ο Ήχος ως Έχει», το οποίο αποτελείται από διδάσκοντες του Δημοτικού Ωδείου της πόλης μας, ήτοι τον Γιώργο Τσιαρδάκα στο φλάουτο, την Εύη Αποστολίδου – Καραμανώλη στο φαγκότο, τον Στέλιο Κοτρώτσιο στο κλαρινέτο και τον Δημήτρη Χατζούλη στο όμποε, παρουσίασε κουαρτέτα για ξύλινα πνευστά όργανα σε έργα των J.Francaix, L. Janacek. E. Glebov, D. Shostakovich και Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Στο τέλος της εκδήλωσης στους παρευρισκόμενους διανεμήθηκε καλαίσθητο επιτραπέζιο Ημερολόγιο 2023, με αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου, έκδοσης του Συλλόγου σε επιμέλεια του Γραμματέα μας Λεωνίδα Π. Χατζηαγγελάκη, επί Τιμή Εφόρου Αρχαιοτήτων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με περιήγηση στην περιοδική έκθεση «Ανακαλύπτουμε το αρχαίο θέατρο», που εγκαινιάστηκε προσφάτως, και κατά την οποία οι Αρχαιολόγοι της Εφορείας Μίνα Τσιάκα και Γιώργος Τουφεξής παρείχαν χρήσιμες πληροφορίες για τα εκθέματα. Πρόκειται για έκθεση που ακολουθεί το ταξίδι του θεάτρου από τα πρώτα αυτοσχέδια θεάματα, την γέννηση του αρχαίου δράματος στην Αθήνα και φθάνει μέχρι το σήμερα.

Η έκθεση εμπλουτίζεται με φωτογραφικό εποπτικό υλικό από τα δύο θέατρα της πόλης, αρχαιολογικά ευρήματα που σχετίζονται με το αρχαίο δράμα και φυλάσσονται στο Μουσείο αλλά και κοστούμια εμβληματικών παραστάσεων τραγωδιών του Θεσσαλικού Θεάτρου που παραχωρήθηκαν για την έκθεση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος