Διαδικτυακή ξενάγηση μαθητών του σχολείου των φυλακών Λάρισας στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Διαδικτυακή ξενάγηση στις τρίτες φυλακές της Λάρισας, σημερινό Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Λαρισαίων, πραγματοποίησαν οι εκπαιδευόμενοι των δύο εκπαιδευτικών μονάδων που λειτουργούν στη φυλακή της Λάρισας.

Αρχικώς, ο υπεύθυνος του Μουσείου, ιστορικός Ευάγγελος Ρεμπάπης, παρουσίασε την ιστορία του πετρόχτιστου κτίσματος, που είναι χαρακτηρισμένο ιστορικό – διατηρητέο μνημείο του 18ου αιώνα.

Όπως εξήγησε, το κτίσμα χρησιμοποιήθηκε ως χώρος αποθήκευσης πυρίτιδας στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και αργότερα μετατράπηκε σε χώρο φυλάκισης και μαρτυρίου των Θεσσαλών αγωνιστών που εναντιώθηκαν σθεναρά στους Ιταλούς και Γερμανούς την περίοδο 1941-’44 του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πάνω στους τοίχους του μουσείου «ακούμπησαν» και φυλακίστηκαν εκατοντάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές και αγωνίστριες του λαού, δίνοντας το αίμα και τη ζωή τους.

Διαδικτυακή ξενάγηση μαθητών του σχολείου των φυλακών Λάρισας στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Ακολούθως, ο διευθυντής των Εκπαιδευτικών Μονάδων του Σωφρονιστικού Καταστήματος Λάρισας, Γιώργος Τράντας, παρουσίασε την ιστορία των φυλακών της Λάρισας, όπως καταγράφεται σε πηγές από τα μέσα του 18ου αιώνα μέχρι σήμερα. Αναφερόμενος στις παλιές φυλακές, από τις οποίες γινόταν η ξενάγηση, ο κ. Τράντας ανέφερε ότι οι φυλακές της Ιουστινιανού λειτούργησαν από την αρχή της γερμανικής κατοχής, όταν ο βομβαρδισμός του ’41 κατέστρεψε τις προηγούμενες που λειτουργούσαν στο τέρμα της Βενιζέλου από τις αρχές του 20ου αιώνα, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80 όταν μεταφέρθηκαν στο σημερινό κτήριο. Εκεί, κρατήθηκαν ποινικοί και πολιτικοί κρατούμενοι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος