Δ. Λαρισαίων: Σχέδιο για την εξασφάλιση κοινόχρηστων χώρων

Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου η πρόταση του Δήμου Λαρισαίων για την χρηματοδότηση της μελέτης «Επιχειρησιακό σχέδιο για την εξασφάλιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων- (Ε.Σ.Ε.Κ.Κ) Λάρισας» προϋπολογισμού 74.400 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Η εκπόνηση της μελέτης αυτής αποτελεί υποχρέωση κάθε Δήμου να το εκπονήσει βάσει του Ν.4759/2020 άρθρο 92.
Για τον προγραμματισμό της ολοκλήρωσης της εφαρμογής του σχεδίου πόλης και την απόκτηση των χαρακτηρισμένων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, οι δήμοι καταρτίζουν επιχειρησιακό σχέδιο, στο οποίο καταγράφονται και κατηγοριοποιούνται οι χαρακτηρισμένοι από το σχέδιο πόλης κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι. Οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι των οποίων δεν έχει συντελεσθεί η απαλλοτρίωση ιεραρχούνται, ανά δήμο ή δημοτική ενότητα ή δημοτική κοινότητα, ως προς την αναγκαιότητα υλοποίησής τους, βάσει της πολεοδομικής σημασίας τους για την πόλη.
Οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, μετά την κατάταξή τους ιεραρχούνται με βάση την αναγκαιότητά τους για τον ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό του οικείου δήμου, δημοτικής ενότητας ή δημοτικής κοινότητας, λαμβανομένου υπόψη και του χρόνου που έχει παρέλθει από την επιβολή της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης.
Το επιχειρησιακό σχέδιο εγκρίνεται με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του οικείου δήμου.

Δήλωση ΚωνσταΝτίνου Διαμάντου
«Επί χρόνια ζητούσαμε τόσο εγώ ως Πρόεδρος ΤΕΕ μαζί πάντα με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων και το Σύλλογο Πολεοδόμων – Χωροτακτών την ανάγκη να καταρτιστεί ένα «πλαίσιο» προτεραιοτήτων σχετικά με τα δεσμευμένα οικόπεδα του σχεδίου πόλης της Λάρισας. Δυστυχώς δεν συναινούσε η τότε δημοτική αρχή για υλοποίηση σε συνεργασία μαζί μας.
Η δημοτική αρχή Καλογιάννη το ενστερνίστηκε από την πρώτη στιγμή και το υλοποιεί με συνέπεια αναλαμβάνοντας βεβαρυμμένο παρελθόν δεκαετιών. Έτσι, το πρώτο βήμα έγινε από το 2017 με απόφαση ΔΣ μία εγκεκριμένη “Έκθεση Αξιολόγησης» της Πολεοδομικής κατάστασης δεσμευμένων χώρων (με δικαστικές αποφάσεις άρσης). Υλοποιήθηκε από τον προκάτοχό μου Δημήτρη Μαβίδη με τη βοήθεια της διαπαραταξιακής Επιτροπής Σχεδίου Πόλης.
Το δεύτερο βήμα υλοποιείται σήμερα στα πλαίσια του Ν.4759/2020 με την έγκριση της πρότασης που καταθέσαμε από το Πράσινο Ταμείο της χρηματοδότησης ενός συνολικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για όλα τα δεσμευμένα οικόπεδα της Λάρισας. Είναι μία ευκαιρία για τα Δήμο αλλά και τους ιδιοκτήτες να απαλλαγούν από μία ιδιότυπη «ομηρία». Εντός του νέου έτους θα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη και η έγκριση του».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος