Χ. Κάτσικας: «Απώλειες και σύγχυση εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής»

Για τα ζητήματα που δημιουργούνται με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής από τη φετινή χρονιά, η οποία αφήνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας, εκτός 9.500 υποψηφίους και 15.000 κενές θέσεις στα Πανεπιστήμια, μίλησε στην εκπομπή «Θεσσαλικό Περισκόπιο» ο εκπαιδευτικός αναλυτής κ. Χρήστος Κάτσικας.

Επιπροσθέτως, η ΕΒΕ, σύμφωνα με τον ίδιο δημιουργεί και το οξύμωρο, να αφήνει εκτός ΑΕΙ παιδιά που συγκέντρωσαν υψηλή βαθμολογία και υψηλά μόρια.  «Δύο υποψήφιοι που ανταγωνίζονται για το ίδιο τμήμα – σημείωσε χαρακτηριστικά – μπορεί να έχει ο ένας περισσότερα μόρια από τον άλλο και αυτός που έχει τα περισσότερα να μην μπορεί να δηλώσει στο μηχανογραφικό τη σχολή της προτίμησής του και ο άλλος, με τα λιγότερα να μπαίνει στη σχολή. Άλλη περίπτωση, μπορεί ένας υποψήφιος με 12.000, 13.000 και 14.000 μόρια να μην μπορεί να εισαχθεί για παράδειγμα στο Μαθηματικό».

Εκτίμησε ότι οι απώλειες στην είσοδο των φετινών υποψηφίων στα ΑΕΙ θα είναι πολύ μεγαλύτερες, γεγονός που δημιουργεί απογοήτευση και σύγχυση.

Χ. Κάτσικας: «Απώλειες και σύγχυση εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής»Επιπροσθέτως, ο κ. Κάτσικας χαρακτήρισε «σπαζοκεφαλιά» την συμπλήρωση του μηχανογραφικού και κατέδειξε την πρωτοφανή, όπως είπε, καθυστέρηση στην έναρξη των σχετικών διαδικασιών. Φέτος, δε στις πανελλαδικές εξετάσεις δημιουργείται και το έτερο οξύμωρο, να εκτιμάται μεγάλη άνοδος των βάσεων, ειδικά στις υψηλόβαθμες σχολές, την ώρα που το 35% με 40% των υποψηφίων έχει γράψει κάτω από τη βάση.

Για φέτος εκτίμησε ότι περίπου 37 πανεπιστημιακά τμήματα θα μείνουν χωρίς πρωτοετείς φοιτητές.

Πάντως, καταλήγοντας συμβούλευσε τους υποψήφιους να προσπαθήσουν ξανά, συνεχίζοντας να κυνηγούν το όνειρό τους.

Ακούστε εδώ αναλυτικά τη συνέντευξη:

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος