Αύξηση από 144 έως 384 ευρώ το χρόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών

Ανακοίνωση – καταγγελία για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών εξέδωσε η Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (ΠΑΚ) Θεσσαλίας.

Στη σχετική ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: «Δεν φτάνει που οι αγρότες έφτασαν να πληρώνουν πάνω από 2 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο για τις αγροτικές τους εργασίες, δεν φτάνει που η τιμή της κιλοβατώρας στο αγροτικό ρεύμα, εκτοξεύτηκε από τα 7 λεπτά στα 25 λεπτά, ξετινάζοντας κάθε προγραμματισμό των παραγωγών, δεν φτάνει που τα αγροτικά προϊόντα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, πωλούνται φθηνά από τους καλλιεργητές και φτάνουν πανάκριβα στο ράφι για τους καταναλωτές, η κυβέρνηση της ΝΔ, επεφύλαξε άλλη μια αύξηση για τους αγρότες, προσθέτοντας ακόμα ένα οικονομικό βάρος σε όλο τον παραγωγικό αγροτικό κόσμο, αυξάνοντας, ουσιαστικά, ακόμα περισσότερο το- ήδη απαγορευτικό-  κόστος παραγωγής και μειώνοντας ταυτόχρονα τα πραγματικά μειωμένα έσοδα των παραγωγών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές, από 144 έως 384 ευρώ το χρόνο, ανάλογα με την ασφαλιστική κλάση του καθενός, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές που εκπορεύονταν από την ίδια την κυβέρνηση, από τον Σεπτέμβριο μάλιστα του 2022, ότι θα «πάγωναν» αυτές οι αυξήσεις.

 Οι συγκεκριμένες αυξήσεις, είναι απόρροια του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση (4670/2020), της 1ης Ιανουαρίου 2020, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται ότι τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών «προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Αυτό, θα ισχύσει για το 2023 και το 2024, ενώ από το 2025 και μετά, η αύξηση θα ακολουθεί “το ποσοστό αύξησης του δείκτη μισθών”».

Έτσι λοιπόν, από 1/1/2023, με απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου, που δόθηκε στην δημοσιότητα τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, το ύψος των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών για το 2023, αναπροσαρμόζεται ως εξής:

1η κατηγορία: 137,06 ευρώ

2η κατηγορία: 164,47 ευρώ

3η κατηγορία: 197,37 ευρώ

4η κατηγορία: 236,85 ευρώ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος