Μπορεί κάποιος μετά από π.χ 10 χρόνια χρήσης ηρωίνης και έχοντας εγκαταλείψει το σχολείο, να επιστρέψει στα θρανία καθαρός και μάλιστα να φτάσει και να αποφοιτήσει απο πανεπιστήμιο; Η απάντηση είναι ΝΑΙ και δεν είναι θεωρητική.
Δεκάδες είναι τα παραδείγματα από το ΚΕΘΕΑ Λάρισας.
Εκεί όπου, αν και λίγοι το γνωρίζουν, επι 15 χρόνια και με δική τους πρωτοβουλία, οι υπεύθυνοι και οι συνεργάτες της κοινότητας δημιούργησαν ένα “εναλλακτικό” σχολείο. Εναλλακτικό ως προς τον τρόπο διδασκαλίας.
Ο Βαγγέλης Κυριτσάκας, υπεύθυνος τομέα Εκπαίδευσης ΚΕΘΕΑ, φώτισε αυτή την λιγότερο προβεβλημένη πτυχή του Προγράμματος μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας:
“Σκεφτήκαμε ότι το να λύσουμε μόνο το θέμα της εξάρτησης και όλα τα άλλα να παραμένουν ίδια, δεν ήταν αρκετό. Στήσαμε το εναλλακτικό σχολείο για να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά ένα ακόμη όπλο στον αγώνα τους. Αν είχαν μόρφωση και γνώσεις θα εντάσσονταν καλύτερα στην κοινωνία. Θα είχαν περισσότερες επιλογές. Να βρουν μια δουλειά. Να αισθανθούν δυνατοί. Και έτσι το προχωρήσαμε. Σήμερα, αισθανόμαστε όμορφα επειδή βλέπουμε ότι αυτό λειτουργεί. Έχουμε παιδιά που σήμερα είναι απόφοιτοι φιλολογίας, έχουν γίνει ΣΕΦ, έχουν ανοίξει δικές τους επιχειρήσεις.”
Το 50% των εξαρτημένων που εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ ενδιαφέρονται και παρακολουθούν και το εναλλακτικό σχολείο. Απο αυτούς όλοι φτάνουν ως το τέλος. Παίρνουν το απολυτήριο Γυμνασίου και συνεχίζουν στο Λυκείο, το οποίο επίσης ολοκληρώνουν.
Ο Σωτήρης Μπουντής, υπεύθυνος του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ επισημαίνει: “Οι μαθητές μας διδάσκονται τα μαθήματα στις δομές του ΚΕΘΕΑ. Δίνουν τις εξετάσεις κανονικά, οπως προβλέπεται για όλους τους μαθητές, σε σχολικές μονάδες. Στο απολυτήριο που παίρνουν ΔΕΝ αναγράφεται ότι πήγαν σχολείο στο ΚΕΘΕΑ. Αναγράφεται το σχολείο στο οποίο δίνουν τις εξετάσεις. Πολύ σημαντικό, για τον μη στιγματισμό τους.”
Δεκάδες είναι τα άτομα που απεξαρτήθηκαν απο τα ναρκωτικά, παρακολούθησαν το σχολείο στο ΚΕΘΕΑ και τελείωσαν τις σπουδές τους σε ΤΕΙ και ΑΕΙ της χώρας. Κάποιοι έγιναν φιλόγοι, άλλοι ακόμη και νομικοί!
Πολλοί έγιναν Σεφ παρακολουθώντας το Δημόσιο ΙΕΚ Λάρισας, ένα πρόγραμμα και μια συνεργασία που υλοποιήθηκαν για 3 χρόνια στους χώρους του ΚΕΘΕΑ. Σήμερα αρκετοί εργάζονται ως σεφ ή έχουν ανοίξει τα δικά τους μικρά εστιατόρια.
Άλλοι παρακολούθησαν τις ειδικότητες των υπολογιστών και της αρτοποιείας.
Όλοι αισθάνονται σήμερα ότι ΕΧΟΥΝ επιλογές.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος