Aμεσες αποζημιώσεις για τον παγετό ζητούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου

Την απόγνωση των παραγωγών της περιοχής του Τυρνάβου για τις ζημιές που άφησε στις καλλιέργειες τους ο παγετός του τελευταίου διαστήματας, μεταφέρουν με ανακοίνωση τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρναβου Αμπελώνα Δαμασίου και Αργυροπουλίου-Λυγαριάς
Συγκεκριμένα αναφέρουν:

“Καταστροφή χωρίς προηγούμενο υπέστησαν όλες οι αγροτικές καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τύρναβου από τον πέμπτο κατά σειρά παγετό που τις έπληξε τις βραδινές ώρες. Η μεγάλη χρονική διάρκεια του παγετού σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες που έφταναν πολύ κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου έφεραν την ολοκληρωτική καταστροφή και σε απόγνωση τους αγρότες της περιοχής μας.
Τα αποτέλεσμα του παγετού φαίνονται ήδη από τις πρώτες ώρες καθώς καταστράφηκαν ολοσχερώς οι αμπελοκαλλιέργειες και δενδροκαλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής αχλάδια, κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αμύγδαλα αμπέλια οινοποιήσιμα και επιτραπέζια αλλά και τα κηπευτικά.
Η αντίδραση μας ήταν άμεση και ενημερώσαμε τηλεφωνικά τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας όπου του αναφέραμε τις καταστροφικές θερμοκρασίες που μας έπληξαν ενώ πραγματοποιήσαμε αναγγελία ζημίας.
Διεκδικούμε:
• Άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις ζημιάς αφού όλοι οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής μένουν χωρίς εισόδημα έχοντας πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος από τα καλλιεργητικά έξοδα.
• Συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν οι παραγωγοί ως αποζημίωση.
• Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και να παίρνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί.
• Να δοθούν προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς που οι καλλιέργειες τους επλήγησαν και στη συνέχεια ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές.
• Να γίνει η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στους κτηνοτρόφους για την μεγάλη απώλεια παραγωγής γάλακτος λόγω του παγετού.
• Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και στο κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος