Αγριογούρουνα και στο Ζάππειο του Δήμου Κιλελέρ

Πολλές είναι οι καταγγελίες παραγωγών από την Θεσσαλία για τις ζημιές που έχουν υποστεί από τα αγριογούρουνα. Η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη και οι παραγωγοί ζητούν να ληφθούν μέτρα για τον έλεγχο των πληθυσμών αυτών αλλά και να αποζημιώνονται για τις ζημιές από τον ΕΛΓΑ.

Αγριογούρουνα και στο Ζάππειο του Δήμου Κιλελέρ

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά είναι να μην σου τύχει το πρόβλημα γιατί η ζημιά είναι μεγάλη και δεν υπάρχει τρόπος να αποζημιωθείς.

Αγριογούρουνα και στο Ζάππειο του Δήμου Κιλελέρ

Αυτή τη φορά η φωνή απόγνωσης έρχεται από το Ζάππειο του Δήμου Κιλελέρ όπου οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας τα καλαμπόκια κατεστραμμένα. Σε μια χρονιά όπου το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο και την παραγωγή με βάση τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται καλή. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, “δεν είναι μόνο ότι κάνουν ζημιά στην παραγωγή μας αλλά καταστρέφουν και τα λάστιχα άρδευσης. Πολλοί παραγωγοί καταστράφηκαν οικονομικά και είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουν την καλλιέργεια”.
Ο υφιστάμενος σχεδιασμός των αποζημιώσεων αφορά κυρίως σε θεομηνίες αλλά και ζημιές από αρκούδες ή λύκους. Σε ζημιές από αγριογούρουνα καλύπτει μόνο τις περιοχές όπου προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR (υγροβιότοπους), με ανώτερο ύψος ανά αγροτεμάχιο το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε. Για το λόγο αυτό οι αγρότες ζητούν αλλαγή του κανονισμού ώστε να συμπεριληφθεί ως ζημιογόνο αίτιο και η καταστροφή από τα αγριογούρουνα. Διαφορετικά θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει χιλιάδες αγρότες της χώρας και βάζει σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος