Α. Καραδόντα: «Να ακούμε τους ειδικούς για τα δάση και τις πυρκαγιές»

«Δεν υπάρχει χειρότερο από το να ακούς δάση να καίγονται. Οι ήχοι της καταστροφής είναι τρομεροί. Τα δέντρα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Χωρίς τη φύση δεν υπάρχει άνθρωπος, χωρίς τον άνθρωπο δεν υπάρχει φύση. Εύχομαι μετά τις πυρκαγιές να μην υπάρχουν πλημμύρες στις πυρόπληκτες περιοχές».

Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ άλλων στην εκπομπή «Θεσσαλικό Περισκόπιο» η δασοπόνος, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δασοπόνων κ. Αντιγόνη Καραδόντα επισημαίνοντας ότι αυτές τις ημέρες κάηκε στη χώρα μας έκταση ίση με εκείνη που κάηκε από το 2.000 έως το 2.020. «Συντελείται – σημείωσε –μία τεράστια οικολογική καταστροφή που θα έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη ζωή, καθώς δεν μπορεί να υπάρχει άνθρωπος χωρίς τη φύση και φύση χωρίς τον άνθρωπο».

Α. Καραδόντα: «Να ακούμε τους ειδικούς για τα δάση και τις πυρκαγιές»Επεσήμανε δε σε ό,τι αφορά τις δασικές πυρκαγιές το γεγονός ότι στη χώρα μας δεν ακούμε τους ειδικούς. Από το 1998, οπότε και μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα της δασοπυρόσβεσης από τις δασικές υπηρεσίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, που εκπαιδεύεται για αστικού τύπου πυρκαγιές, αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με τα δάση. «Στην περίπτωση των δασικών πυρκαγιών – πρόσθεσε – στη χώρα μας, λείπει η επιστημονικότητα. Οι δασολόγοι διδάσκονται την αποφυγή πρόκλησης δασικής πυρκαγιάς. Χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, που ακολούθησαν το δικό μας μοντέλο εδώ και μία δεκαετία επέστρεψαν την αρμοδιότητα της δασοπυρόσβεσης στις δασικές υπηρεσίες».Α. Καραδόντα: «Να ακούμε τους ειδικούς για τα δάση και τις πυρκαγιές»

Επικαλέστηκε δε το πόρισμα Γκολντάμερ καθώς και το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής το 1993, που αναφέρονται στην σύσταση ειδικού σώματος, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζει τις δασικές πυρκαγιές.

Σε ό,τι αφορά την βλάστηση, σημείωσε  ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η δαιμονοποίηση του πεύκου, το οποίο είναι συμβατό με την οικολογία των μεσογειακών οικοσυστημάτων.

«Το δασικό οικοσύστημα – επεσήμανε η κ. Καραδόντα – είναι δυναμικό οικοσύστημα. Δεν είναι στατικό. Παρατηρήθηκε ότι ακόμη και αν κάνουμε αναδασώσεις με άλλα είδη, το πεύκο στο τέλος επικρατεί. Συνεπώς, οι αναδασώσεις πρέπει να γίνουν συνδυαστικά, με πεύκο και πλατύφυλλα που θα δημιουργήσουν φυσικές αντιπυρικές ζώνες, που θα μειώνουν την ένταση πιθανής φωτιάς. Και εφόσον γίνουν αναδασώσεις να κάνουμε ενέργειες ώστε να έχουμε δάση καθαρή και υγιή ώστε να αποφεύγουμε τις δασικές πυρκαγιές».

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος