5η Χορευτική Συνάντηση Πολιτισμών2: Ένα μοναδικό χορευτικό υπερθέαμα

Επιστρέφει δυναμικά, μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, η 5η Χορευτική Συνάντηση Πολιτισμών που διοργανώνουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Χάλκης, Πυργετού, Συκουρίου με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και σε συνεργασία με τους Δήμους Λαρισαίων, Κιλελέρ και Τεμπών.

Στο χορευτικό υπερθέαμα που ξεκινά τη Δευτέρα 29 Αυγούστου και διαρκεί μέχρι και την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, συμμετέχουν χορευτικές ομάδες από την Κύπρο (ομάδα Νόστος από το Πισούρι), την Αργεντινή (Gaucho Antonio Rivero), την Πολωνία ( Skowroski) και την Χιλή ( Conjunto Continental Tonariki), μαζί με τα χορευτικά συγκροτήματα Χάλκης, Πυργετού και Συκουρίου.

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Αυγούστου στις 9.15 μ.μ. στην πλατεία Λαμπρούλη στη Λάρισα.

5η Χορευτική Συνάντηση Πολιτισμών2: Ένα μοναδικό χορευτικό υπερθέαμα

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι διοργανωτές, στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, αναφέρθηκαν τα εξής:

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας : Ο πολιτισμός μας ωθεί προς μια εξωστρεφή ζωή, μας ωθεί να στραφούμε σε μια εξωτερική περίμετρο, που όλοι έχουμε ανάγκη μετά δύο χρόνια πανδημίας. Ευχαριστώ τους διοργανωτές Πολιτιστικούς Συλλόγους και τους Δήμους Λαρισαίων, Τεμπών και Κιλελέρ για αυτή την μεγάλη συνεργασία για τον πολιτισμό, που αποτελεί βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο. Από τις 29 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, χορευτικά συγκροτήματα από την Αργεντινή, την Κύπρο, την Πολωνία και την Χιλή φιλοξενούνται στη Λάρισα, σε μία χορευτική και πολιτιστική πανδαισία. Χωρίς την ιστορική μνήμη, δεν υπάρχει πολιτισμός. Η ιστορία διδάσκει τη ζωή. Γι αυτό είμαστε στραμμένοι προς τον πολιτισμό, με ένα πρωτόγνωρο στρατηγικό σχέδιο σε συνεργασία με το Υπουργείο. Συγχαρητήρια στα νέα παιδιά που ασχολούνται με τον πολιτισμό, γιατί μας δίνουν οξυγόνο ζωής, ανάσα ελπίδας και τη δύναμη να συνεχίσουμε να προσφέρουμε. Θα χρειαστούμε τεράστια αποθέματα αυτοελέγχου και στωικότητας προκειμένου να αναμετρηθούμε με τις δυσκολίες της εποχής. Κι αν τα καταφέρουμε, θα είναι γιατί θα μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτά τα οποία ελέγχουμε ώστε να οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα δημιουργίας. Αυτή είναι η βασική αρχή των στωικών φιλοσόφων, η οποία βρίσκει εφαρμογή σήμερα, στους Συλλόγους που συνεργάζονται και λειτουργούν με εξωστρέφεια, αναβαθμίζουν τον πολιτισμό, διασώζουν την παράδοση και την ιστορία. Οι συναντήσεις αυτές δημιουργούν τις προϋποθέσεις, την πεποίθηση αλλά και την ευκαιρία για μια πιο ειρηνική και συνδεδεμένη ζωή, με όχημα τον πολιτισμό. Είναι εκδηλώσεις με προστιθέμενη αξία και σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Δημήτρης Δεληγιάννης, Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Παιδείας Δήμου Λαρισαίων: Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ξαναβρισκόμαστε, ερχόμαστε σε επικοινωνία με άλλους πολιτισμούς, φιλοξενούμε δρώμενα και δράσεις που τόσο πολύ μας έλειψαν. Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής και μεγάλη η αξία της συνεργασίας της θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε μια περίοδο που όλα όσα γνωρίζαμε τίθενται πλέον υπό αμφισβήτηση, το να συναντώνται άνθρωποι από διάφορες χώρες και να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από τον πολιτισμό, ανοίγει δρόμους εξωστρέφειας και καινοτομίας που είναι το κλειδί επιβίωσης για την επόμενη μέρα. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές, ο Δήμος Λαρισαίων πάντα θα στηρίζει τέτοιες δράσεις και καλούμε τους πολίτες να τις παρακολουθήσουν.

Γιώργος Μανώλης, Δήμαρχος Τεμπών: Χαιρετίζω την 5η Χορευτική Συνάντηση Πολιτισμών, που διοργανώνεται από τους Συλλόγους Χάλκης, Συκουρίου, Πυργετού, από νέους ανθρώπους που είναι η ζωή και το μέλλον του τόπου μας και τον χοροδιδάσκαλο Σωτήρη Καραβασίλη, ο οποίος είναι η ψυχή του Φεστιβάλ. Εύχομαι ο θεσμός να αποτελέσει πρότυπο για όλη την Θεσσαλία, όπως πρότυπη είναι και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε όλη την Ελλάδα. Ο Δήμος Τεμπών βρίσκεται πάντα κοντά στους Συλλόγους που διατηρούν και διασώζουν την παράδοσή, τα ήθη, τα έθιμά που έχουμε παραλάβει από τους προγόνους μας και οφείλουμε να τα μεταβιβάσουμε και στις επόμενες γενιές. Καλώ όλους τους συμπολίτες να δώσουν το παρών, να απολαύσουν και να χειροκροτήσουν τα χορευτικά συγκροτήματα της Αργεντινής, της Πολωνίας, της Χιλής και της Κύπρου. Σας ευχαριστούμε για όλα όσα προσφέρετε στον πολιτισμό, που είναι μια κινητήριος δύναμη για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες της εποχής.

Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Κιλελέρ:
Ο Δήμος Κιλελέρ χαιρετίζει την 5η Χορευτική Συνάντηση που επιστρέφει μετά από μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία η άυλη πολιτιστική κληρονομιά κινδύνεψε. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, οι Δήμοι προσπαθήσαμε να δώσουμε πνοή στον πολιτισμό για να μην κινδυνεύσουν καταξιωμένοι θεσμοί. Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα να έρθει ο κόσμος της περιοχής μας σε επαφή με άλλους πολιτισμούς, με ξένες χώρες, να ανοίξει το πνεύμα, να ανοίξει ο ορίζοντας, να θέλει ξανά ο κόσμος να ταξιδέψει, να υποδέχεται επισκέπτες. Πρόκειται για μια ουσιαστική, ανταλλαγή πολιτισμών στην πράξη. Συγχαρητήρια στην Περιφέρεια και σε όλους τους διοργανωτές που δίνουν μεγάλο αγώνα, καλούμε τον κόσμο να παρακολουθήσει μαζικά τις εκδηλώσεις και προετοιμαζόμαστε για την επόμενη 6η διοργάνωση.

Σωτήρης Καραβασίλης, χοροδιδάσκαλος, μέλος Οργανωτικής Επιτροπής:
Η Χορευτική Συνάντηση Πολιτισμών είναι ένας θεσμός, ο οποίος ξεκίνησε πριν από 7 χρόνια. Μετά από μια παύση δύο χρόνων λόγω της πανδημίας, επανέρχεται δριμύτερος και πιο οργανωμένος με την 5η Χορευτική Συνάντηση που βασίζεται στην συνεργασία, στην εξωστρέφεια, στην νεολαία, στη συλλογικότητα και στην καινοτομία. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29/8 στην Πλατεία Λαμπρούλη στη Λάρισα, την Τρίτη τα συγκροτήματα θα εμφανιστούν στην πλατεία της Χάλκης, την Τετάρτη στο γήπεδο του Πυργετού και την Πέμπτη η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί στους Μύλους Συκουρίου. Ευχαριστούμε από καρδιάς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους Δήμους Λαρισαίων, Κιλελέρ και Τεμπών, γιατί χωρίς την δικιά τους στήριξη, δε θα μπορούσε να γίνει τίποτα και καλούμε όλον τον κόσμο να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος