Πρωτοποριακή εφαρμογή του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Array

Μια εφαρμογή που συνεχώς εξελίσσεται και βοηθά τον χρήστη να αποφασίσει έξυπνα από που θα προμηθευτεί καύσιμα, δείχνοντάς του τα πρατήρια της περιοχής ενδιαφέροντος, τις τιμές στις οποίες πωλούν τα διάφορα καύσιμα, καθώς και τη γνώμη άλλων καταναλωτών για αυτά δημιούργησαν σπουδαστές του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας με την βοήθεια του καθηγητή τους Φ. Κόκκορα.

Πρωτοποριακή εφαρμογή του ΤΕΙ Θεσσαλίας
Ο Δημ. Ντέμος, ο οποίος άρχισε να δουλεύει τη συγκεκριμένη εφαρμογή στο πλαίσιο της πτυχιακής του εργασίας βρέθηκε στο στούντιο της ΕΡΤ Λάρισας και μίλησε για την εφαρμογή fuelGR για Android που βοηθά τον χρήστη να επιλέξει από πού θα προμηθευτεί καύσιμα για το αυτοκίνητό του.

Με 50.000 ενεργούς χρήστες και 4.800 πρατήρια υγρών καυσίμων, η έκδοση για Android είναι διαθέσιμη από το Δεκέμβριο του 2015 και σύμφωνα με τους χρήστες στο Google Play Store είναι η πληρέστερη, ακριβέστερη και πιο εύχρηστη εφαρμογή ελέγχου τιμών καυσίμων και πρατηρίων στην Ελλάδα. Μάλιστα η εφαρμογή αυτή απέσπασε και βραβείο στο πανελλήνιο συνέδριο πληροφορικής που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Λάρισα.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Η βασική ιδέα της εφαρμογής είναι η προβολή των πρατηρίων σε χάρτη με βάση την εγγύτητά τους στη θέση του χρήστη. Ο χρήστης απλά ξεκινά την εφαρμογή και εφόσον υπάρχει πληροφορία θέσης και ανοιχτό internet, λαμβάνει δεδομένα για τα περίπου 50 πλησιέστερα πρατήρια. Αυτά, ανάλογα με την περιοχή και το ζητούμενο καύσιμο, μπορεί να καλύπτουν από μια περιοχή μερικών χιλιομέτρων (αν o χρήστης βρίσκεται μέσα σε μεγάλο αστικό κέντρο) μέχρι λίγες δεκάδες χιλιόμετρα (αν βρίσκεται σε αραιοκατοικημένες περιοχές).
Αν δεν υπάρχει διαθέσιμη η γεωγραφική θέση του χρήστη (π.χ. λόγω κλειστού GPS) ή αυτός επιθυμεί να ενημερωθεί για άλλη περιοχή, απλά την υποδεικνύει στο χάρτη με παρατεταμένη πίεση ή επιλέγει μια πρωτύτερα αποθηκευμένη θέση (bookmark). Το τελευταίο επιτρέπει την τυπική χρήση της εφαρμογής με κλειστό GPS για εξοικονόμηση μπαταρίας. Η εφαρμογή είναι μερικώς λειτουργική ακόμη κι αν δεν υπάρχει σύνδεση internet καθώς αποθηκεύει την τελευταία λήψη δεδομένων και δείχνει αυτά εάν δεν βρει ανοιχτή σύνδεση. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό για χρήστες χωρίς δεδομένα στο συμβόλαιο κινητής τηλεφωνίας, καθώς επιτρέπει το φόρτωμα δεδομένων για μια περιοχή από το wi-fi του σπιτιού και την επισκόπηση τους
αργότερα, όταν δεν θα υπάρχει σύνδεση (π.χ. σκεφτείτε το σενάριο μιας μακρινής εκδρομής). Επιπρόσθετα, είναι δυνατό να επισημανθούν πρατήρια ως “Αγαπημένα” για γρήγορη επισκόπηση.
Ο χρήστης μπορεί να παραμετροποιήσει εκτενώς την εφαρμογή ορίζοντας τις εταιρίες καυσίμων που τον ενδιαφέρουν, τον τύπο καυσίμου που επιθυμεί (υποστηρίζονται βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, υγραέριο και φυσικό αέριο), τυχόν προτίμηση σε premium καύσιμα, καθώς και την παλαιότητα τιμών. Τα δεδομένα λαμβάνονται από το fuelGR API (το back-end της εφαρμογής) που με τη σειρά του λαμβάνει δεδομένα από το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Οι ενημερώσεις του back-end είναι συνεχείς (ανά ώρα) και αυτό εξασφαλίζει έγκυρες τιμές σε ποσοστό που πλησιάζει το 100% των πρατηρίων.

Πρωτοποριακή εφαρμογή του ΤΕΙ Θεσσαλίας
Ο Δημ. Ντέμος στο στούντιο της ΕΡΤ Λάρισας

Φυσικά η απουσία κάποιων πρατηρίων πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς κάποιοι “επαγγελματίες” (τα εισαγωγικά μπήκαν επίτηδες) παραβλέπουν τις εκ του Νόμου υποχρεώσεις τους (ΦΕΚ 975/Β/30-06-2010, ΦΕΚ 2090/Β/ 31-07-2014) και είτε δεν είναι γραμμένοι καθόλου στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων όπως οφείλουν ή δεν ενημερώνουν με τις τιμές τους τακτικά (οφείλουν να το κάνουν σε κάθε αλλαγή τιμών και οπωσδήποτε μια φορά ανά 30 μέρες, ασχέτως του αν δεν μετέβαλαν τις τιμές τους). Όλα αυτά και άλλα εξηγούνται αναλυτικά στην επιλογή “Συχνές Ερωτήσεις” της εφαρμογής.
Ένα σημαντικό στοιχείο στο fuelGR είναι η ακρίβεια θέσης των πρατηρίων. Για πάνω από 91% των πρατηρίων, η γεωγραφική τους θέση έχει προσδιοριστεί χειροκίνητα από την ομάδα ανάπτυξης της εφαρμογής με αποτέλεσμα το fuelGR να είναι μακράν η ακριβέστερη εφαρμογή σε αυτό το θέμα. Άμεσο επακόλουθο των σωστών θέσεων πρατηρίων είναι η δυνατότητα προβολής εικόνας για τα πρατήρια μέσω της υπηρεσίας Google StreetView και παροχής κατευθύνσεων για μετάβαση στο πρατήριο, μέσω της σχετικής εφαρμογής του κινητού (Google Maps, ή άλλη). Είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν και λάθη στις θέσεις των πρατηρίων και γι’αυτό η εφαρμογή επιτρέπει στον χρήστη να υποδείξει στο χάρτη τη σωστή θέση για ένα πρατήριο και να τη στείλει στους δημιουργούς της εφαρμογής για έλεγχο και ενσωμάτωση – έτσι επωφελούνται όλοι οι χρήστες.
Εκτός από την προβολή σε χάρτη, παρέχεται και προβολή σε λίστα, όπου τα πρατήρια μπορεί να ταξινομηθούν με διάφορα κριτήρια, όπως τιμή, απόσταση από το χρήστη και πληρωτέα τιμή. Στην τελευταία περίπτωση η εφαρμογή αναπροσαρμόζει την τιμή ανά λίτρο λαμβάνοντας υπόψη και την δηλωμένη από το χρήστη μέση κατανάλωση του οχήματος και την απόσταση του χρήστη από το πρατήριο (όχι την ακριβή οδική απόσταση αλλά μια εκτίμηση αυτής καθώς η σχετική υπηρεσία της Google που παρέχει οδική απόσταση δεν διατίθεται δωρεάν για τον όγκο κλήσεων που κάνουν όλοι μαζί οι χρήστες της εφαρμογής). Σε προβολή λίστας ο χρήστης μπορεί επιπλέον να εμφανίσει μόνο τα δηλωθέντα ως αγαπημένα ή τα πρατήρια που έχει αξιολογήσει.
Στην πρόσφατη έκδοση 2 της εφαρμογής, προστέθηκε η δυνατότητα αξιολόγησης των πρατηρίων από τους χρήστες, με τρεις δείκτες: ποιότητα καυσίμου, εξυπηρέτηση και συνολική υποδομή του πρατηρίου. Τα αποτελέσματα προβάλλονται στις πληροφορίες πρατηρίου ενώ έχουν ληφθεί και μέτρα αντιμετώπισης προσπαθειών χειραγώγησης του μηχανισμού.
Η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα μικρή σε μέγεθος και επιπλέον μπορεί να μεταφερθεί και να παραμείνει λειτουργική και στην κάρτα μνήμης για όσους έχουν περιορισμένη ελεύθερη μνήμη.
Δημιουργοί της Android έκδοσης που έχει και την πλειοψηφία των χρηστών είναι οι Ντέμος Δημήτρης (σχεδίαση, προγραμματισμός) απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας και Φώτης Κόκκορας (σχεδίαση, database, API) Καθηγητής Εφαρμογών στο ίδιο Τμήμα. Εκτός από το fuelGR για Android η ομώνυμη οικογένεια εφαρμογών περιλαμβάνει τη web έκδοση (για χρήση με browser – https://fuelgr.gr/web/ ), την winPhone 8 έκδοση και την Windows Desktop έκδοση. Αυτές οι εκδόσεις ως παλαιότερες, είναι υποδεέστερες σε δυνατότητες σε σχέση με την Android έκδοση. Έκδοση για iOS δεν υπάρχει προς το παρόν – οι χρήστες iPhone μπορούν να χρησιμοποιήσουν την web έκδοση με τον browser του κινητού τους.
Οι εφαρμογές fuelGR (όλες δωρεάν) έχουν συνολικά πάνω από 50 χιλιάδες ενεργούς χρήστες (Οκτ-2017), μεταξύ των οποίων και πολλούς επαγγελματίες που το έχουν κάνει καθημερινό εργαλείο της δουλειάς τους. Αποτελούν παράδειγμα της προστιθέμενης αξίας που υπάρχει στα ανοιχτά και δημόσια δεδομένα που η επιστημονική κοινότητα ζητά συνεχώς από τους κρατικούς φορείς να κάνουν διαθέσιμα με σωστό τρόπο, για αξιοποίηση. Περισσότερα για το fuelGR θα βρείτε στην ιστοσελίδα της εφαρμογής https://fuelgr.gr/ καθώς και στη σελίδα της στο Facebook https://www.facebook.com/fuelgr/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος