Τύρναβος: Όλα έτοιμα για την παρέλαση των καρναβαλιστών και το “μπουρανί” – Εκδηλώσεις και σε Λάρισα, Ελασσόνα και Δήμο Τεμπών

Στον Τύρναβο χτυπάει η καρδιά του φετινού καρναβαλιού στη Λάρισα και στην Θεσσαλία, με τις εκδηλώσεις να κορυφώνονται την Κυριακή και την Καθαρή Δευτέρα.

Η μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και των καρναβαλιστών θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα της Κυριακής. Λίγο πριν το μεσημέρι θα ξεκινήσουν οι σχετικές αποκριάτικες εκδηλώσεις στο κέντρο του Τυρνάβυ, με μασκότ, μίμους και την Φιλαρμονική του Δήμου να ζεσταίνει την ατμόσφαιρα ενόψει της παρέλασης.

Μετά το τέλος της παρέλασης χιλιάδες πυροτεχνήματα θα φωτίσουν τον Τυρναβίτικο ουρανό σε ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

Τύρναβος: Όλα έτοιμα για την παρέλαση των καρναβαλιστών και το “μπουρανί” – Εκδηλώσεις και σε Λάρισα, Ελασσόνα και Δήμο Τεμπών

Μετά την παρέλαση ακολουθεί γλέντι στην Κεντρική Πλατεία Τυρνάβου με το συγκρότημα Banda Entopica, ενώ η διασκέδαση θα συνεχιστεί μέχρι το πρωί στα café bar περιοχής.

Την Καθαρά Δευτέρα, το παραδοσιακό έθιμο του Μπουρανί αναβιώνει στον Προφήτη Ηλία με το Σύλλογο Γαϊτανάκι Μπουρανί και τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Συλλόγου Τυρνάβου, από τις 10:30πμ ως τη 1:30μμ.

Και από τις 3 μ μ και μετά το Γαϊτανάκι Μπουρανί συνεχίζει στην πλατεία Αγοράς με δρώμενα και πειράγματα της ημέρας.

Τριήμερο εκδηλώσεων και στην πόλη της Λάρισας

Ένα τριήμερο αποκριάτικων εκδηλώσεων αρχίζει σήμερα στη Λάρισα, με μουσικές, αναβίωση εθίμων, πολύ κέφι και χορό.

Το «ραντεβού» δίνεται το μεσημέρι στον Μύλο του Παππά, με τα «Αποκριάς Δρώμενα 2024» του Δήμου Λαρισαίων να υποδέχονται τις… «νύφες» και τα «μπουλούκια» να ξεχύνονται στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Έτσι λοιπόν, σήμερα, Παρασκευή 15 Μαρτίου, στις 15:00, στο προαύλιο του Μύλου του Παππά η Φιλαρμονική Ορχήστρα και η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, μαζί με τοπικούς συλλόγους κηρύσσουν την έναρξη των εκδηλώσεων. Θα αναβιώσει το έθιμο με τις «νύφες», με πολύ κέφι και ζωντάνια.

Στις 6 μ.μ. «Μπουλούκι» καρναβαλιστών, ξεκινώντας από τον Μύλο θα διασχίσει το εμπορικό κέντρο, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα στα πρότυπα παλιότερων λαϊκών εθίμων.

Στις 7 μ.μ.  το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Δήμου, πραγματοποιεί αποκριάτικη γιορτή με “βασίλισσα” την κρέπα, στον πεζόδρομο της οδού Κούμα (μπροστά από το Ινστιτούτο), σε συνεργασία με τις σχολές Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής και Μαγειρικής, Αισθητικής και Βρεφονηπιοκόμων του ΙΕΚ Δήμητρα.

«Γαϊτανάκι» και «φωτιές»

Αύριο, Σάββατο της Τρανής Αποκριάς (16 Μαρτίου) στις 12:00 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία, καρναβαλιστές θα αναβιώσουν το «Γαϊτανάκι», υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών.

Τύρναβος: Όλα έτοιμα για την παρέλαση των καρναβαλιστών και το “μπουρανί” – Εκδηλώσεις και σε Λάρισα, Ελασσόνα και Δήμο Τεμπών

Στις 7.30 μ.μ. , τη σκυτάλη παίρνουν οι «φωτιές», έθιμο το οποίο θα αναβιώσει στην πλατεία Λαμπρούλη, στην πλατεία Ταχυδρομείου, στο Κλίμαξ, στην πλατεία Αβέρωφ, στο Πάρκο των Χρωμάτων – Χατζηχαλάρ, στις Εργατικές Κατοικίες του Αγίου Θωμά και στην πλατεία Φιλιππούπολης

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν οι: Λέσχες Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, συλλογοι και φορείς της πόλης

Την Κυριακή, 17 Μαρτίου, από τις 18.00, τη «σκυτάλη» παίρνουν οι συνοικίες, με αποκριάτικο γλέντι να στήνεται τόσο στην Πλατεία Ελευθερίας, στα Πυροβολικά, όσο και στην κεντρική πλατεία της Φαλάνης.

 Καθαρά Δευτέρα σε όλο τον Δήμο Λαρισαίων

Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024, από τις 12:00 μ, στο Πάρκο των Χρωμάτων, στο Χατζηχαλάρ, θα προσφερθούν τα παραδοσιακά εδέσματα (φασολάδα, χαλβάς, σαρακοστιανά), ενώ θα γίνει και το πέταγμα του αετού, συνοδεία λαϊκής – παραδοσιακής ορχήστρας με τον Αλέξανδρο Τσιωνά.

Τύρναβος: Όλα έτοιμα για την παρέλαση των καρναβαλιστών και το “μπουρανί” – Εκδηλώσεις και σε Λάρισα, Ελασσόνα και Δήμο Τεμπών

Στα πλαίσια των διευρυμένων εκδηλώσεων του Δήμου, εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας θα πραγματοποιούνται σε τοπικά διαμερίσματα και κοινότητες. Από νωρίς το μεσημέρι, θα προσφέρονται παραδοσιακά εδέσματα, όπως φασολάδα, χαλβάς και άλλα σαρακοστιανά, ενώ παράλληλα θα γίνεται το πέταγμα του αετού, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.

Στην Ελασσόνα

Αποκριάτικες εκδηλώσεις προγραμματίζονται και στην  Ελασσόνα, με αποκορύφωμα των εκδηλώσεων την Καρναβαλική παρέλαση την Κυριακή 17 Μαρτίου στις 4 μ.μ.  με τη συμμετοχή 23 ομάδων και 1300 καρναβαλιστών.

Επίσης, το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας, ο ος Ελασσόνας σε συνεργασία με Μορφωτικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους θα αναβιώσουν παραδοσιακά έθιμα και χορούς.

Τύρναβος: Όλα έτοιμα για την παρέλαση των καρναβαλιστών και το “μπουρανί” – Εκδηλώσεις και σε Λάρισα, Ελασσόνα και Δήμο Τεμπών

Συγκεκριμένα ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης με 12 χορευτές ντυμένους με παραδοσιακές φορεσιές αντιπροσωπεύοντας τους 12 μήνες του χρόνου θα χορέψουν το παραδοσιακό «Γαϊτανάκι». Ένα έθιμο που συμβολίζει τον χορό της αγάπης και της συμφιλίωσης, καθώς έτσι πλέκονται και δένονται όλες οι παρεξηγήσεις του χρόνου, μέχρι την επόμενη χρονιά που θα ξετυλιχθεί και θα πλεχθεί εκ νέου.

Η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών και η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας συμμετέχουν στην εκδήλωση με πάνω από 120 χορευτές των συλλόγων τους, όπου θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς αποκριάτικους χορούς και το έθιμο της «Χάσκας», ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι για όλους στην Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας όπου την μουσική επιμέλεια θα έχει ο μουσικός παραγωγός Αθανάσιος Βούλγαρης.

Στον Δήμο Τεμπών

Εκδηλώσεις προγραμματίζονται και στα χωριά του Δήμου Τεμπών. Από το Κυψελοχώρι ως τη Σπηλιά και από την Αιγάνη ως τα Αμπελάκια.

Πάρτυ μασκέ, δημιουργική απασχόληση παιδιών με αποκριάτικη θεματολογία θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή το πρωί, ενώ το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιηθεί το άναμμα της μπουμπούνας και το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου στις πλατείες των χωριών με παιδικές εκδηλώσεις, χορευτικά δρώμενα και γαιτανάκι.

Τύρναβος: Όλα έτοιμα για την παρέλαση των καρναβαλιστών και το “μπουρανί” – Εκδηλώσεις και σε Λάρισα, Ελασσόνα και Δήμο Τεμπών

Ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, οι εκδηλώσεις ξεκινούν από το πρωί με τα παραδοσιακά κούλουμα, την παραδοσιακή φασολάδα, τις λαγάνες και όλα τα σαρακοστιανά εδέσματα και τον χαλβά στα χωριά: Αιγάνη, Αμπελάκια, Γόννοι, Ελάτεια, Ευαγγελισμό, Καλλιπεύκη, Καλοχώρι, Κρανιά, Μακρυχώρι, Όσσα, Παραπόταμο, Πουρνάρι, Πυργετό, Ραψάνη, Συκούριο και Χειμάδι.

Όσοι επιζητούν το θαλασσινό αεράκι, μπορούν να επισκεφθούν τα παράλια του Δήμου Τεμπών και συγκεκριμένα το Καστρί Λουτρό, τα Μεσάγγαλα και την Κουλούρα.

Ειδικότερα, την Καθαρά Δευτέρα στη 13:00 το μεσημέρι θα στηθεί παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία των Γόννων, του Καλοχωρίου και του Παραπόταμου με παραδοσιακή ορχήστρα και την ίδια ώρα το πάρτυ μασκέ στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στο Συκούριο και πέταγμα χαρταετού στον Άγιο Γεώργιο, στο Μακρυχώρι.

Όλες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Δήμο Τεμπών σε συνεργασία με τους Συλλόγους της περιοχής και τοπικούς φορείς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος