Λάρισα: Τρόφιμα για ζώα από απόβλητα γεωργικών εκμεταλλεύσεων

Το εργαστήριο της Φυσιολογίας των Ζωικών Οργανισμών του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα ,αναζητητά νέους χημειοπροστατευτικούς παράγοντες, δηλαδή ενώσεις που προλαμβάνουν ή παρεμβαίνουν προστατευτικά στη διαδικασία μίας νόσου.

Λάρισα: Τρόφιμα για ζώα από απόβλητα γεωργικών εκμεταλλεύσεων Αυτές οι ενώσεις προέρχονται από τρόφιμα της καθημερινής διατροφής όπως, σταφύλια, ρόδια, αρωματικά φυτά κλπ. Τα τελευταία χρόνια η δουλειά του εργαστηρίου στράφηκε στην αξιοποίηση των αποβλήτων εργοστασίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων , οι οποίες παράγουν απόβλητα ( ελαιουργεία, οινοποιεία, τυροκομεία), τα οποία όμως είναι πολύ πλούσια σε τέτοιες ενώσεις , και δυστυχώς καταλήγουν στο περιβάλλον το οποίο υποβαθμίζουν.
Λάρισα: Τρόφιμα για ζώα από απόβλητα γεωργικών εκμεταλλεύσεωνΟ εκσυγχρονισμός των ελαιοτριβείων στην Ελλάδα και η αύξηση παραγωγής ελαιολάδου τα τελευταία χρόνια, είχαν σαν συνέπεια την παραγωγή αυξημένου όγκου αποβλήτων, που κατέταξε την Κρήτη, πρώτη σε παραγωγή κατσίγαρου με ποσότητα 700.000 ton/έτος, με δεύτερη την Πελοπόννησο με 400.000 ton/έτος. Τα υγρά απόβλητα των ελαιοτριβείων πρόκειται για ένα υδατικό φυτικό εκχύλισμα, που περιέχει μία σειρά από ουσίες όπως σάκχαρα, αζωτούχες ενώσεις, οργανικά οξέα, πολυαλκοόλες, πολυφαινόλες και υπολείμματα ελαίου. Η άμεση επίπτωση του κατσίγαρου στο περιβάλλον είναι η αισθητική υποβάθμιση που προκαλεί και η οποία οφείλεται στην έντονη οσμή του και στο σκούρο χρώμα του. Παράλληλα, εξαιτίας του υψηλού οργανικού φορτίου που περιέχει, είναι πιθανόν να δημιουργήσει ευτροφικά φαινόμενα σε περιπτώσεις που καταλήγει σε αποδέκτες με μικρή ανακυκλοφορία νερών (κλειστούς θαλάσσιους κόλπους, λίμνες κ.τ.λ).

Λάρισα: Τρόφιμα για ζώα από απόβλητα γεωργικών εκμεταλλεύσεωνΣε συνεργασία με το εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και τον καθηγητή Κωνσταντίνο Πετρωτό, τα απόβλητα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να παρασκευαστούν ζωοτροφές, που χρησιμοποιήθηκαν στην ανάπτυξη νεαρών χοιριδίων κατά την περίοδο του απογαλακτισμού, στα πλαίσια της διδακτορικής διατριβής του Κώστα Γερασόπουλου, υποψήφιου διδάκτορα στο εργαστήριο του καθηγητή Κουρέτα. Από αιματολογικές και ιστολογικές μελέτες αποδείχθηκε πως τα νεαρά χοιρίδια τα οποία τρέφονταν με τις ζωοτροφές που περιείχαν υγρά απόβλητα ελαιοτριβείου, παρουσίασαν στον οργανισμό τους καλύτερη αντιοξειδωτική άμυνα, από τα χοιρίδια που τρέφονταν με την καθιερωμένη τροφή και για να γίνει πιο σαφές, όταν ένας οργανισμός έχει αυξημένη αντιοξειδωτική άμυνα, αναπτύσσεται καλύτερα και αντιμετωπίζει ευκολότερα τις όποιες ασθένειες. Επίσης αποδείχθηκε ότι το κρέας των χοίρων που τράφηκαν με τις ζωοτροφές αυτές είχαν λόγο λιπαρών οξέων ω6/ω3 πολύ μικρότερο από τους χοίρους που τρέφονταν με κανονική διατροφή. Κάτι τέτοιο έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη διατροφή μας.

Λάρισα: Τρόφιμα για ζώα από απόβλητα γεωργικών εκμεταλλεύσεωνΤα οφέλη από τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πολλά. Με την χρήση των υγρών αποβλήτων στην παρασκευή ζωοτροφών, μειώνεται ο όγκος των αποβλήτων των ελαιοτριβείων και φυσικά οι οικολογικές συνέπειες από αυτά. Τα χοιρίδια αναπτύσσονται ομαλότερα διαθέτοντας υγιή οργανισμό, με συνέπεια την αύξηση του βάρους τους και της ποιότητας του κρέατος.
Στην ίδια λογική κινούνται και οι δουλειές της διδακτορικής διατριβής της Σωτηρίνας Μακρή που μελετά την αξιοποίηση των υπολειμμάτων οινοποίησης στη διατροφή νεαρών κοτόπουλων, αλλα και η μεταδιδακτορική έρευνα του Γιάννη Καφαντάρη που μελετά τα απόβλητα ελαιουργείων στη διατροφή προβάτων , και των τυροκομείων στη διατροφή χοίρων.

Λάρισα: Τρόφιμα για ζώα από απόβλητα γεωργικών εκμεταλλεύσεωνΗ συνολική δουλειά του εργαστηρίου στην αξιοποίηση των αποβλήτων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, μπορεί να έχει μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, αλλά και για άλλες χώρες της Ν. Ευρώπης. Ήδη πολλοί ξένοι οίκοι ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα των ερευνών με οικονομικά ανταλλάγματα για τις ερευνητικές ομάδες και για το πανεπιστήμιο.

Λάρισα: Τρόφιμα για ζώα από απόβλητα γεωργικών εκμεταλλεύσεων
Δημήτρης Κουρέτας καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Πριν μερικές ημέρες βραβεύτηκε η ομάδα του Καθηγητή Κουρέτα, στην Σμύρνη της Τουρκίας από την Ακαδημία Τοξικολογίας της Τουρκίας , στο πλαίσιο Διεθνούς Συνεδρίου , για την ερευνητική συνεισφορά του στην αξιοποίηση και την δημιουργία τροφίμων για ζώα από απόβλητα γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος