Άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία, τη φυσιογνωμία και τις … συνήθειες της πόλης είχαν την ευκαιρία να μάθουν οι Λαρισαίοι και οι Λαρισαίες που βρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στη Δημοτική Πινακοθήκη-Μουσείο Κατσίγρα.
Στην εκδήλωση «Λάρισα, Παρελθόν και Μέλλον» , που έγινε με αφορμή τη λήξη της έκθεσης «Λάρισα από ψηλά», μάθαμε από τους ομιλητές πώς η Λάρισα πέρασε από την παράδοση στην αστικοποιήση, κάναμε μια διαδρομή στα μνημεία που σώζονται και μάθαμε πώς θα είναι η πόλη μας σε λίγα χρόνια, με νέα δίκτυα πεζοδρόμων, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας κλπ. Στο τέλος της εκδήλωσης οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να φανταστούν τη Λάρισα από ψηλά και μουσικά.
Τρεις καλλιτέχνες αυτοσχεδίασαν με τα όργανα και τη φωνή τους εμπνέοντας το κοινό να δημιουργήσει τις δικές του εικόνες από την πόλη.
Η Λάρισα αποτινάσσει ό,τι οθωμανικό και ακολουθεί την Ευρώπη
Σύμφωνα με τη Φανή Καλοκαιρινού, αρχαιολόγο και υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας, η μεγάλη αλλαγή στη Λάρισα συντελείται μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους το 1881. Μέχρι τότε η Λάρισα ήταν μια πόλη με ημι υπαίθρια χαγιάτια, άναρχη δομή, μικρούς και στενούς δρόμους, χωρίς καθόλου δημόσιους χώρους, πλινθόκτιστη και λιθόστρωτη. Μετά την απελευθέρωση η πόλη αλλάζει άρδην. Μέσα σε λίγα χρόνια η πόλη από οθωμανική γίνεται ελληνική. Αποκτά πολεοδομικό σχέδιο, τάξη και κανονικότητα, οικοδομικά τετράγωνα, κενά, πλατείες. Το σχέδιο εφαρμόστηκε ταχύτητα. Το 1892 η πόλη είχε αλλάξει ολότελα, καταγράφοντας την ανάγκη των Λαρισαίων να αφήσουν πίσω καθετί που θύμιζε τη μακρά περίοδο της δουλείας. Στην αρχιτεκτονική μπαίνει ο νεοκλασικισμός. Χτίζονται σπίτια νεοκλασικά από τους έχοντες, ενώ από τους φτωχότερους προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες οικίες στοιχεία νεοκλασικά, όπως αετώματα και κίονες. Τα σπίτια είναι κυρίως ισόγεια, διώροφα και λίγα τριώροφα.
Μαζί με την όψη της πόλης αλλάζουν και οι συνήθειες. Άντρες και γυναίκες βγάζουν τις παραδοσιακές φορεσιές και ράβουν ενδύματα ευρωπαϊκά με υφάσματα απ΄το Παρίσι. Ακόμη και οι φτωχότεροι ακολουθούν την ευρωπαϊκή μόδα.
Αρχαιολογικός περίπατος στη Λάρισα
Η Σταυρούλα Σδρόλια, προισταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας μας ξενάγησε στα μνημεία της πόλης που σώζονται χαράσσοντας μια διαδρομή η οποία και θα σημανθεί με πινακίδες σύντομα από το Δήμο.
Ο αρχαιολογικός περίπατος περιλαμβάνει αρχαία, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία, τα οποία εκτείνονται στην ευρύτερη περίμετρο του Λόφου του Φρουρίου. Με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο και άλλα γνωστά μνημεία, όπως η βασιλική του Αγίου Αχιλλίου, στη διαδρομή εμφανίζονται και άλλα λιγότερο γνωστά, όπως το οθωμανικό Λουτρό της οδού Βενιζέλου και το Μπαϊρακλί τζαμί, των οποίων τμήματα μόνον είναι ορατά.
Η Λάρισα του μέλλοντος
Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δημήτρης Μαβίδης έδωσε έμφαση κυρίως στα σχέδια του Δήμου για την πόλη και άμεσα αλλά και για τα επόμενα 30 χρόνια. Στα άμεσα σχέδια συγκαταλέγεται η ενοποίηση με νέους πεζοδρόμους του Πηνείου με το Αρχαίο θέατρο και την κεντρική πλατεία και την πλατεία ταχυδρομείου. Επίσης, δημιουργούνται δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατόδρομοι. Με άλλα λόγια βγαίνουν τα αυτοκίνητα ακόμη πιο έξω από το κέντρο της πόλης και παράλληλα φτιάχνονται δίκτυα ώστε να γίνει εύκολη και ασφαλής η μετακίνηση πχ με ποδήλατα από περιοχές όπως η Τερψιθέα στο κέντρο της πόλης. Επιπλέον, έχει δρομολογηθεί ήδη η αξιοποίηση μεγάλων αδόμητων χώρων, όπως είναι στρατόπεδα, εκτάσεις του ΟΣΕ και του ΕΘΙΑΓΕ. Στόχος είναι να φτιαχτεί πρώτα ένας συνεδριακός χώρος.
Ο κ. Μαβίδης αναφέρθηκε και στη χρηματοδότηση από το Πράσινο ταμείο με σχεδόν 7 εκ. ευρώ προκειμένου ο Δήμος Λαρισαίων να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις και να κατεδαφισθούν τα κτίρια, στο οικοδομικό τετράγωνο μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας. Η εξέλιξη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς συνδέεται με το σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, η οποία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, θέλει το Αρχαίο Θέατρο να καταστεί «επισκέψιμο και λειτουργικό» (για περίπου 2.500 θέσεις) τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάνια Γκουσιάρη
Την εκδήλωση πλαισίωνε έκθεση με αεροφωτογραφίες της Λάρισας των Θανάση και Αλέξανδρου Ευθυμιόπουλου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος