Το βιβλίο «Ως Αληθώς» αποτελεί αφιέρωμα στην Χαρίτα Μάντολες, σύμβολο του αγώνα των συγγενών των αγνοουμένων, στο Γολγοθά και στον αγώνα της για διακρίβωση της τύχης των δικών της ανθρώπων, αλλά και κάθε αγνοούμενου της Κύπρου και της Ελλάδας. «Φώναξε ενάντια στην τουρκική κατοχή και την προσφυγιά. Τα οδοφράγματα ήταν το δεύτερο της σπίτι, και η παρουσία της σε κάθε αντικατοχική εκδήλωση επιβεβλημένη. Το βιβλίο «Ως Αληθώς», αναδεικνύει τον πόνο και την οδύνη που σκόρπισε η βαρβαρότητα των κατακτητών, τον εξευτελισμό και την ταπείνωση. Μέσα από τις σελίδες του, υμνείται ο καταλυτικός ρόλος της Κύπριας γυναίκας, της κάθε Χαρίτας συζύγου, μάνας και αδελφής, και της δύναμης που μπορεί να αντλήσει από τον πόνο, προσφέροντας στήριγμα στη διατήρηση της οικογένειάς της.»
Παρουσιάζεται το Σάββατο 23 Απριλίου στις 11.30 το πρωί στη ΓΕΧΑ Λάρισας.
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Οι Εκδόσεις Νεφέλη, ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας και τα Εκπαιδευτήρια Μ. Ν. Ράπτου
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου
«ΩΣ ΑΛΗΘΩΣ – Η ζωή της Χαρίτας Μάντολες»
Η εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου,
θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Απριλίου 2016, στις 11:30 π.μ.
στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΓΕΧΑ (Μανδηλαρά 14)
Με Τιμή
οι Διοργανωτές
Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα μιλήσει και η ηρωίδα διδασκάλισσα Ελένη Φωκά
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η Χαρίτα Μάντολες, είναι η Χαρίτα της Κύπρου, η γυναίκα σύμβολο του αγώνα, όχι μόνο για τους συγγενείς των αγνοουμένων, αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο. Μία γυναίκα στην οποία αποτυπώνεται ολόκληρο το δράμα της Κύπρου. Η προσφυγιά, το δράμα των αγνοουμένων και ο θάνατος δικών της ανθρώπων …
Η ιστορία της Χαρίτας Μάντολες, ξεδιπλώνεται παραστατικά μέσα από την μυθιστορηματική βιογραφία της, στο βιβλίο της Ευρυδίκης Περικλέους Παπαδοπούλου με τίτλο «Ως Αληθώς». Μια ιστορία η οποία αρχίζει να ξετυλίγεται αντίστροφα, με την κηδεία των οστών των συγγενών της, μετά την ταυτοποίηση τους, το 2009. Όταν η κηδεία τελειώνει και ο κόσμος αποχωρεί, η Χαρίτα, καθισμένη πάνω στον τάφο, φέρνει στο νου της, τη ζωή της. Όχι μόνο όλα αυτά του χρόνια του μαρτυρίου, αλλά από τότε που ήταν μικρό παιδί. Από τότε που γεννήθηκε στην Όρκα στην αυγή της δεκαετίας του ’40 και όλα όσα πέρασε. Σε μικρή ηλικία έχασε τη μητέρα της και λίγα χρόνια μετά, ακολουθεί τον πατέρα της μαζί με τα μικρότερα αδέλφια της στην περιοχή Ελιά. Ένας τόπος που σημάδεψε για πάντα τη ζωή της…
Στην Ελιά μεγάλωσε μαζί με τα αδέλφια της, έχοντας δίπλα της και την οικογένεια του θείου και νονού της Σάββα Τσιάκκα και της γυναίκας του Χαριτίνης.
Τους εκτέλεσαν μπροστά στα μάτια των συγγενών
Η αυγή της 20ής Ιουλίου του 1974 έφερνε και την αρχή του δράματος για τη Χαρίτα, όπως και για χιλιάδες άλλους ανθρώπους. Η εισβολή των Τούρκων στρατιωτών, γίνεται μόνο λίγα μέτρα πιο κάτω από την περιοχή της Ελιάς. Ο πόνος και η καταστροφή αρχίζει να χτυπά την πόρτα της οικογένειας της λίγες ώρες μετά. Στις 21 Ιουλίου, δώδεκα άντρες συλλαμβάνονται και εκτελούνται σχεδόν μπροστά στα μάτια τους. Ανάμεσά τους, ο πατέρας της Χαρίτας, ο άντρας της Ανδρέας, ο σύζυγος της αδελφής της Γιαννούλας, ο σύζυγος της αδελφής της Μάρως, ο θείος και νονός της, ο ξάδελφος της. Τότε ήταν και η τελευταία φορά που τους έβλεπαν…
Με τα συναισθήματα φόβου και πόνου αποτυπωμένα στις ψυχές τους, φορτωμένες το δικό τους σταυρό, έπαιρναν τον δρόμο του ξεριζωμού για το άγνωστο. Δεν ήξεραν ούτε πού τους πήγαιναν, ούτε τι θα συναντούσαν. Κάθε μέρα και ένα μαρτύριο. Γνώρισαν επίσης και το φρικτό πρόσωπο που βγάζει ο πόλεμος στους ανθρώπους. Εικόνες και λόγια που σημάδεψαν για πάντα τη ζωή τους.
Ύστερα ακολούθησαν τα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς. Η Χαρίτα, μαζί με τις αδελφές της, μόνες τους χωρίς τους συζύγους και κουβαλώντας όλο εκείνο το μαρτύριο που είχαν περάσει στις ψυχές τους, ξεκινούσαν έναν καινούριο αγώνα. Να σταθούν στα πόδια τους και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους μονάχες τους. Ποτέ όμως δεν έπαψαν να αγωνίζονται. Με τη Χαρίτα Μάντολες να είναι πάντα μπροστά σε όλους τους αγώνες και να γίνεται σύμβολο για έναν ολόκληρο λαό.
Ο αγώνας για απελευθέρωση συνεχίζεται…
Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο «Σπίτι της Κύπρου» στην Αθήνα. Μίλησαν ο αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου, ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Καθηγητής της Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Κωνσταντίνος Κασίνης, Καθηγητής της Μεταβυζαντινής και Νεώτερης Ελληνικής Φιλολογίας επίσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η ιστορία της Χαρίτας Μάντολες έκανε αίσθηση και στην Ελλάδα. Η ίδια η Χαρίτα Μάντολες σε ομιλία της κατά την παρουσίαση του βιβλίου, υπενθύμισε πως ο «αγώνας για απελευθέρωση συνεχίζεται» και πως ανάμεσα στους αγνοούμενους του 1974 υπάρχουν «27 παιδιά, 127 γυναίκες και 83 Ελλαδίτες, για τους οποίους δεν έχουμε μάθει το παραμικρό για την τύχη τους».
Σε χαιρετισμό του κατά την παρουσίαση του βιβλίου στην Κύπρο, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, σημείωσε ότι «το βιβλίο «Ως Αληθώς», αναδεικνύει τον πόνο και την οδύνη που σκόρπισε η βαρβαρότητα των κατακτητών, τον εξευτελισμό και την ταπείνωση. Η ιδέα για τη συγγραφή του γεννήθηκε μετά τις κηδείες των συγγενών της Χαρίτας. Μέσα από τις σελίδες του, υμνείται ο καταλυτικός ρόλος της Κύπριας γυναίκας, της κάθε Χαρίτας συζύγου, μάνας και αδελφής, και της δύναμης που μπορεί να αντλήσει από τον πόνο, προσφέροντας στήριγμα στη διατήρηση της οικογένειάς της», είπε ο υπουργός Παιδείας.
Το μυθιστόρημα της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου. «Ως αληθώς. Η ζωή της Χαρίτας Μάντολες» κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις «Νεφέλη».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος