Στο κέντρο της Λάρισας συχνά η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Σε ό,τι αφορά τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων. Τραπέζια και καρέκλες από καφετέριες και μπαρ καταλαμβάνουν μεγάλα κομμάτια των πεζοδρόμων, επιχειρηματίες έχουν τοποθετήσει άναρχα ομπρέλες, και στέγαστρα. Στο δίκτυο των πεζοδρόμων παρκάρει ανεξέλεγκτα όποιος θέλει, ενώ συνεχώς κινούνται δίκυκλα. Σχεδόν κανείς δεν τηρεί το ωράριο και τους κανόνες τροφοδοσίας καταστημάτων.
Τάξη σε αυτή την εικόνα προσπαθεί να βάλει ο Δήμος Λαρισαίων με το νέο Κανονισμό Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων, το οποίο τίθεται σε διαβούλευση για περίοδο 10 ημερών. Βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Δημου Λαρισαίων (http://www.larissa-dimos.gr/new/index.asp?cat=121&itm=10409)
Ωστόσο, η διαχείριση των κοινοχρήστων χώρων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την προστασία του αστικού περιβάλλοντος και τη βασικότερη ίσως υποχρέωση που έχουν αναλάβει οι ΟΤΑ απέναντι στους πολίτες, πάντοτε με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο σύγχρονο, επιβαρυμένο αστικό οικιστικό περιβάλλον».
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Οι βασικές διαφορές των ρυθμίσεων του προτεινόμενου νέου κανονισμού σε σχέση με τον έως τώρα ισχύοντα εντοπίζονται στα εξής σημεία :
• Δεν δίνεται άδεια παραχώρησης κατά χρήση κοινόχρηστου χώρου αν στο χώρο υπάρχει οποιαδήποτε αυθαίρετη κατασκευή (άρθρο 7 παρ. 11).
• Δεν δίνεται άδεια παραχώρησης κατά χρήση κοινοχρήστου χώρου εφόσον συντρέχουν λόγοι ορθής λειτουργίας και χρήσης τους (άρθρο 6, παρ.10).
• Μετά τα δυο διοικητικά πρόστιμα και αν εξακολουθεί να υπάρχει παράβαση ανακαλείται η άδεια χρήσης του κοινοχρήστου χώρου (άρθρο 20 παρ.3 και 5).
• Απαγορεύεται η τοποθέτηση διαχωριστικών παράλληλα του άξονα του πεζόδρομου έτσι ώστε να αποτρέπεται η δημιουργία κλειστών εγκαταστάσεων στον πεζόδρομο και γενικότερα σε κοινόχρηστο χώρο (άρθρο 7 παρ.16/Β/β ).
• Ενημερώνεται ο επιχειρηματίας για τα όρια του κοινόχρηστου χώρου που προβλέπεται να καταλάβει πριν τη διαδικασία προέγκρισης άδειας λειτουργίας. Στην όλη διαδικασία εκφέρει γνώμη και το συμβούλιο της αντίστοιχης Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας (άρθρο 16 παρ. 8).
• Στους πεζόδρομους αλλά και στους κοινόχρηστους χώρους εξασφαλίζονται ζώνες διέλευσης οχημάτων του δήμου και έκτακτης ανάγκης καθώς και ζώνες διέλευσης πεζών αναλόγως των γεωμετρικών στοιχείων. Οι ζώνες αυτές αποτυπώνονται σε σχέδια της Τεχνικής Υπηρεσίας και εγκρίνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (άρθρο 6 παρ. 3).
• Θεσπίζονται νέοι όροι για την άδεια ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους που βρίσκονται κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία (άρθρο 8 παρ. 6).
• Θεσπίζονται όροι για την άδεια ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε χώρους πρασίνου των κοινοχρήστων χώρων (άρθρο 7 παρ. 4 και 5).
• Επαπροσδιορίζονται οι πεζόδρομοι που χαρακτηρίζονται ως εμπορικοί και δεν επιτρέπεται η χορήγηση άδειας παραχώρησης, για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων (άρθρο 8 παρ. 2).
• Θεσπίζονται νέοι όροι για την λειτουργία των περιπτέρων και την παραχώρηση κοινοχρήστου χώρου στον περίβολό τους (άρθρο 11).
• Μειώνεται το ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων που βρίσκονται σε πεζόδρομους κατά μια ώρα από τις 10.30πμ στις 9.30πμ (άρθρο 17 παρ. 5).
• Θεσπίζονται διαδικασίες επιβράβευσης όσων διαχειρίζονται ορθώς τους κοινόχρηστους χώρους και συμβάλουν στην προστασία και αναβάθμισή τους (άρθρο 7 παρ.23).
Ο Δήμος καλεί όλους τους ενδιαφερομένους φορείς, επιχειρηματίες, αλλά και τον κάθε πολίτη να ανταποκριθεί στη διαδικασία της διαβούλευσης και να μας υποβάλλει ιδέες, απόψεις και διορθώσεις, ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της Κανονιστικής, αλλά και στην ουσία να βοηθήσουν στην ορθή διαχείριση των κοινοχρήστων χώρων της πόλης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος