Πτολεμαΐδα: Συνεδρίαση ΚΕΔΕ για την απολιγνιτοποίηση – Ν. Κεραμέως: Ειδικό ΙΕΚ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στην Πτολεμαΐδα με θέμα την Απολιγνιτοποίηση και τις συνέπειες της. Στον χαιρετισμό της η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε τη δημιουργία πρότυπου θεματικού ΙΕΚ στη Δ. Μακεδονία για δράσεις σχετικά με τις ΑΠΕ.

Η κοινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ΠΕΔ Δ. Μακεδονίας και του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων εξετάζει τις παραμέτρους της απολιγνιτοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης της χώρας στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Καθοριστικό είναι το επόμενο εξάμηνο για τη βιωσιμότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά τους πρόσωπα, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ως προς την αδυναμία κάλυψης των δαπανών Ενέργειας και ηλεκτρικού ρεύματος.

“Ήδη διπλασιάστηκαν τα τιμολόγια, με αποτέλεσμα οι Δημοτικές επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης και σημαντικές υποδομές να κινδυνεύουν με κλείσιμο”. ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας – Περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Δήμαρχος Χερσονήσου Κρήτης, Ιωάννης Σέπκος, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής ανοιχτής εκδήλωσης της Επιτροπής στην Πτολεμαΐδα, με αφορμή τη σημερινή ειδική συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.

Πτολεμαΐδα: Συνεδρίαση ΚΕΔΕ για την απολιγνιτοποίηση – Ν. Κεραμέως: Ειδικό ΙΕΚ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

“Ως αναγκαία προϋπόθεση -μετά τις εξελίξεις με την εκτόξευση της τιμής του Φυσικού αερίου- κρίνεται η ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας με την εκμετάλλευση όλων των πηγών άντλησης ενέργειας”, είπε ο Πρόεδρος της επιτροπής και Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να γίνουν κάποιες σκέψεις και για τον Λιγνίτη».

Σημείωσε, ότι το Κράτος οφείλει να στηρίξει έμπρακτα την περιοχή από τις συνέπειες της Απολιγνιτοποίησης με συγκεκριμένα προγράμματα και συγκεκριμένα αποτελέσματα.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα ανεργίας από κάθε άλλη Περιφέρεια της χώρας δεν πρέπει να δεχθεί και άλλο πλήγμα» ανάφερε, μεταξύ άλλων, ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρος Κυριζόγλου, ενώ ο οικοδεσπότης, Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, τόνισε, πως «θα πρέπει να εξηγήσουμε, τι σημαίνει για την περιοχή απολιγνιτοποίηση και τις συνέπειες της, εξάλλου ως χώρα βιώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ενεργειακής κρίσης και οι Δήμαρχοι γνωρίζουν πολύ καλά τις δυσκολίες για να πληρωθούν τα αντλιοστάσια, τα Σχολεία, ακόμη και τα καύσιμα για την κίνηση των απορριμματοφόρων».

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος