Νέα Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης με χρήση «πράσινου» υδρογόνου, πρόκειται να κατασκευαστεί στην Πτολεμαΐδα, για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών δημοσίων υποδομών.
Προς την κατεύθυνση αυτή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, υπέγραψε ανοιχτή πρόσκληση, υποβολής προτάσεων στο Πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027, για την «Εγκατάσταση και λειτουργία πιλοτικής μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) κελιού καυσίμου και Α.Π.Ε. με χρήση «πράσινου» υδρογόνου (Η₂)».
Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι 7.865.000,00 ευρώ, και σκοπό έχει την αξιοποίηση «πράσινου» υδρογόνου (Η₂), που θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), για τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας μέσω κυψελών καυσίμου.
Η ενέργεια αυτή θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη σε ηλεκτρισμό και θέρμανση σε 24ωρη βάση, του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, του Παραρτήματος Πτολεμαΐδας του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ Εορδαίας.
Η μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης πρόκειται να κατασκευαστεί σε δημοτική έκταση που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Εορδαίας και βρίσκεται στον χώρο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων.
Η πιλοτική αυτή μονάδα χαρακτηρίζεται ως ένα έργο αιχμής, έχοντας ως στόχο οι καινοτόμες ενεργειακές και περιβαλλοντικές τεχνολογίες να εφαρμοστούν στην πράξη και να συμβάλουν στην ενεργειακή μετάβαση και την απεξάρτηση της Δυτικής Μακεδονίας από τον λιγνίτη. Η αξιολόγηση των προτάσεων, που θα κατατίθενται μέχρι τις 31/10/2025, αναμένεται να είναι άμεση.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος