Πτολεμαίδα: Η τέχνη της παρασκευής του Μανουριού της Βλάστης στο ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας

Η Τέχνη της παραδοσιακής παρασκευής του Μανουριού της Βλάστης, αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας του γραφικού οικισμού της Εορδαίας, εντάχθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Το Μανούρι, το ιδιαίτερο αυτό τυροκομικό προϊόν, γίνεται παραδοσιακά από κτηνοτρόφους, που διατηρούν, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα κοπάδια τους στον ορεινό και ημιορεινό χώρο των συμπλεγμάτων Ασκίου και Μουρικίου, με μία διαδικασία που παραμένει ίδια και αναλλοίωτη επί σειρά ετών. Παρασκευάζεται από κατσικίσιο γάλα και η διαδικασία της τυροκόμησης γίνεται καθημερινά, αμέσως μετά το άρμεγμα των ζώων, στη στάνη, προσδίδοντας στο είδος αυτό, εξαιρετική γεύση, και το κατατάσσει στα εκλεκτά τυριά της χώρας. Οι « Μπλατσιώτες το θεωρούν τον «βασιλιά των τυριών» διοργανώνοντας, κατά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, την «Γιορτή του μανουριού», ενώ, για τους μη μόνιμους κατοίκους της Βλάστης, έχει τη γεύση του σπιτιού στο οποίο με λαχτάρα επιστρέφουν κάθε Καλοκαίρι. Τη σύνταξη του δελτίου για την εγγραφή, ανέλαβε, η Λαογράφος – Προϊσταμένη Διεύθυνσης του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας- Θράκης Ελένη Μπίντση με τη βοήθεια πολλών Βλατσιωτών, την πρωτοβουλία για την εγγραφή της τέχνης της παραδοσιακής παρασκευής του μανουριού είχε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Βλάστης με την υποστήριξη όλων των Συλλόγων Βλατσιωτών, της Τ Κ Βλάστης και του Δήμου Εορδαίας.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ : Mαίρη Κεσκιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος