Ο ουρανός γέμισε με αερόστατα στον Πεντάλοφο Κοζάνης

Τα μοναδικά αυτοσχέδια αερόστατα στον Πεντάλοφο γέμισαν και φέτος τον ουρανό μαζί με ευχές για ψυχική και πνευματική ανάταση, ελπίδα και κάθαρση, ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα, σηματοδοτώντας την έναρξη της Σαρακοστής.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ξεχωριστά πολιτιστικά δρώμενα της Δυτικής Μακεδονίας και το μοναδικό έθιμο στην Ελλάδα, καθώς σε αυτόν τον τόπο του Άνω Βοΐου, αντί για χαρταετούς, οι κάτοικοι κατασκευάζουν και πετούν αυτοσχέδια αερόστατα.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη του χρόνου και συνδέεται με το χωριό των φημισμένων μαστόρων της πέτρας, που ταξίδεψαν σε κάθε γωνιά του κόσμου, μεταφέροντας την τέχνη και την παράδοση του τόπου τους.

Ο ουρανός γέμισε με αερόστατα στον Πεντάλοφο Κοζάνης

Η γιορτή πλαισιώνεται από σαρακοστιανά εδέσματα, με την παραδοσιακή φασολάδα να έχει την τιμητική της, υπό τους ήχους των χάλκινων πνευστών.

Ο ουρανός γέμισε με αερόστατα στον Πεντάλοφο Κοζάνης

Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται για να παρακολουθήσει το εντυπωσιακό πέταγμα των αερόστατων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουν σατιρικό χαρακτήρα, προσθέτοντας κέφι, δημιουργικότητα και τοπικό χρώμα στη μεγάλη αυτή γιορτή.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος