Νέος σταθμός παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου στα Σέρβια Κοζάνης

Νέα σύγχρονη μονάδα βιοαερίου υλοποιείται στα Σέρβια Κοζάνης, όπως ανακοίνωσε η γνωστή εταιρεία του κλάδου kIEFER.

Ο νέος σταθμός βιοαερίου, ιδιοκτησίας της εταιρείας ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΚΗ ΑΕ, έχει εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ 499 KWe, θερμική 513 KWth και αναμένεται να παράγει ετησίως 4.150.000 kWh. Πρόκειται για έναν σταθμό, ο οποίος θα διαχειρίζεται ετησίως 13.000tn πτηνο-κτηνοτροφικά απόβλητα από την ευρύτερη περιοχή και φυτικά ενσιρώματα.

«Η μονάδα στα Σέρβια Κοζάνης συνιστά μια σύγχρονη μονάδα, που πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη, εκτιμάται ότι θα φέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη και νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της η εταιρεία.

Μέσα από τη διαδικασία της αναερόβιας χώνευσης θα αξιοποιήσει τα παραγόμενα απόβλητα, μειώνοντας το ρυπαντικό τους φορτίο τις οσμές και την οπτική ρύπανση. Το τελικό προϊόν θα είναι ένα άοσμο εδαφοβελτιωτικό πλήρως απαλλαγμένο από παθογόνους μικροοργανισμούς αφού πριν τη διάθεσή του θα έχει οδηγηθεί σε μονάδα παστερίωσης για την εξυγίανσή του.

Τα οφέλη από το βιοαέριο

Αποτελώντας μια ενδεδειγμένη λύση για το οξύ πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων, οι μονάδες βιοαερίου, μπορούν την ίδια στιγμή, να δώσουν ώθηση στον πρωτογενή τομέα, καθώς η πλεονάζουσα θερμότητα μπορεί να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες θέρμανσης των κτηνοτροφικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής. Κάτι που σημαίνει ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Επιπρόσθετα, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό «αρωγό» στις προσπάθειες ενεργειακής μετάβασης στην περιοχή, καθώς με την λειτουργία τέτοιων μονάδων κοντά σε ΒΙΠΕ, εξασφαλίζεται με «πράσινο» τρόπο, θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια για τις βιομηχανίες από τα απόβλητα, που οι ίδιες παράγουν. Παράλληλα, το βιοαέριο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και ως καύσιμο κίνησης για τα οχήματα.

Μετατρέποντας το μεθάνιο σε ενέργεια και διοξείδιο του άνθρακα μέσω της καύσης, υπάρχει μια «αντίστροφη» συνεισφορά στο ισοζύγιο του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Σε αντίθεση με άλλες μορφές πράσινης ενέργειας, το βιοαέριο, ως πηγή ενέργειας, χαρακτηρίζεται από υψηλό δείκτη πρόβλεψης στην παραγωγή ρεύματος, με το ποσοστό να φθάνει το 100%, αφού η ροή αποβλήτων είναι συνεχής. Αυτό σημαίνει ότι οι μονάδες βιοαερίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί βάσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος