Κοζάνη: Το πρώτο δια ζώσης Δ.Σ Κοζάνης με αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη

Με αφιέρωμα στον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη παγκοσμίου εμβέλειας Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε από την ζωή, ξεκίνησε η πρώτη μετά από ένα χρόνο περίπου, δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης.

Την ικανοποίηση τους δήλωσαν οι επικεφαλής των παρατάξεων, που κάθισαν και πάλι στα έδρανα με τον Δήμαρχο Κοζάνης να τονίζει την σημαντικότητα της αμεσότητας που διευκολύνει τον διάλογο. Περισσότεροι από 30 Δημοτικοί Σύμβουλοι παραβρέθηκαν στην διαδικασία, διαθέτοντας όλοι πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί ο «Νιάημερος» την πρώτη Τρίτη του Οκτωβρίου. Όπως ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κώστας Κυριακίδης, υπήρξε προβληματισμός από την έξαρση της πανδημίας με τις εισηγήσεις της υπηρεσίας, της Τοπικής Κοινότητας να είναι αρνητικές, οπότε αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί η εμποροπανήγυρης, καθώς προέχει να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία, παρά του οικονομικού πλήγματος που αγγίζει τις 150.000 ευρώ.

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης, το θέμα της μείωσης των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και  τις επιπτώσεις μετά την ανακοίνωση των βάσεων ειδικά στα τμήματα της πόλης, καθώς έντονος είναι ο προβληματισμός για το μέλλον. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, ενημέρωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης  “Φέτος θα είναι η χειρότερη χρονιά, καθώς του χρόνου θα εφαρμοστεί, το σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που θα περιλαμβάνει δεύτερο μηχανογραφικό, το οποίο αναμένεται να βελτιώσει την κατάσταση στα τμήματα των Περιφερειακών Πανεπιστημίων” τόνισε ο Πρύτανης. “Η κατ εξαίρεση στήριξη δεν ήταν η αναμενόμενη” τόνισε ο κ. Θεοδουλίδης  μεταφέροντας και μια νότα αισιοδοξίας καθώς είπε χαρακτηριστικά παρά την αριθμητική μείωση σε εισακτέους στρατηγικός σχεδιασμός, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και τη συμμετοχή του στη Δίκαιη Μετάβαση στη Μεταλιγινιτική εποχή.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, υπογράμμισε πως “η ανακοίνωση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία καθώς με την απόφαση για την ελάχιστη βάση εισαγωγής είχε προβλεφθεί η κατάσταση, η οποία σαφώς είναι πολύ άσχημη για το Πανεπιστήμιο”.

Εν τω μεταξύ ομάδα γιατρών και νοσηλευτών του νοσοκομείου Κοζάνης, που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας λόγω του μη εμβολιασμού τους, βρέθηκαν στην συνεδρίαση με τον Ιωάννης Πατέρας, Επιμελητή Β’ Χειρουργικής Κλινικής του Μαμάτσειου να θέτει το αίτημα της επαναφοράς των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κοζάνης, ζητώντας παράλληλα να αιτηθεί η Δημοτική Αρχή έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο για να επιλυθεί το θέμα λέγοντας χαρακτηριστικά. “Είμαστε καλοί ενάμιση χρόνο τώρα, οι ανεμβολίαστοι υπηρετούσαμε τους πάντες στις ΜΕΘ και δεν υπηρετούμε τα συμφέροντα του πολίτη;”.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, εξήγησε πως δεν είναι αρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης, άλλα ούτε και του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου το θέμα της αναστολής εργασίας, για όσους δεν εμβολιάστηκαν.

Ωστόσο στο 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, έγινε η ενημέρωση για την  συνάντηση του Δημάρχου Κοζάνης, παρουσία κοινοτικών συμβούλων της Ακρινής, με τον Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για το θέμα της μετεγκατάστασης του χωριού. Τόσο ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ακρινής Θεοχάρης Καζαντζίδης, όσο και ο Προέδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής, Κώστας Πουτακίδης καταφέρθηκαν εναντίον, όσων συζητούν και διαπραγματεύονται στ’ όνομα των κατοίκων της Ακρινής για εναλλακτικά σχέδια, χωρίς εξουσιοδότηση και για ακόμη φορά τόνισαν την άποψή τους για την διεκδίκηση της μετεγκατάστασης του χωριού.

Σε σοβαρές καταγγελίες για τοπικούς συμβούλους της Ακρινής, προχώρησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής, Κώστας Πουτακίδης. Από την πλευρά του ο Κοινοτικός Σύμβουλος Μπάμπης Πουτογλίδης, που συμμετείχε στην σύσκεψη με τον Υπουργό, υπεραμύνθηκε της άποψης για το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης για την Ακρινή.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης αφού αναφέρθηκε στη συζήτηση, που είχε με τον Υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής, τόνισε ότι  ο υπουργός δεσμεύτηκε για μια εναλλακτική πρόταση μέσα στο φθινόπωρο αλλά και την χρηματοδότηση διαφόρων έργων στην τοπική κοινότητα. “Θα δηλώσω ικανοποιημένος όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει εναλλακτική πρόταση που θα γίνει αποδεχτή από την Ακρινή” κατέληξε ο κ. Μαλούτας.

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο κ. Χάρις Κουζιάκης επισήμανε ότι η συνάντηση δεν σχεδιάστηκε σωστά και έγινε χωρίς τη συναίνεση του μεγαλύτερου μέρους της Ακρινής, ενώ ο Λευτέρης Ιωαννίδης κατηγόρησε το Δήμαρχο ότι με τη στάση του δεν συμβάλλει στη συνοχή και το κοινό μέτωπο, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων κάνοντας λόγο “για κομματική συνάντηση”.

Τέλος με 19 όχι και 15 ναι, δεν εγκρίθηκε η εκμίσθωση, δημοτικής έκτασης, εμβαδού 97.570,922 τ.μ. στην κοινότητα Λιβερών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου, ζητούμενο των κατοίκων που επιτακτικά διεκδικούν να μπει στοπ στην εκμετάλλευση επιπρόσθετων στρεμμάτων για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Άλλωστε είχε ζητηθεί και με επιστολή του Προέδρου της Κοινότητας Λιβερών Γρηγόρης Τσουτσίδης να μην ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, καθώς αποτελεί αίτημα των κατοίκων να μπει τέλος στη ανεξέλικτη τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών που πλήττουν κτηνοτροφία και γεωργία στην περιοχή. Αρνητικά ψήφισαν από την πλευρά της Ενότητας οι Κώστας  Κυριακίδης, Νούλα Τουμπουλίδου, Ελπίδα Κοϋμτσίδου, Αναστάσιος  Σιδηράς, Ζήσης Μάρας, Μάρκος  Φλώρος, Γρηγόρης Δουγαλής  καθώς επίσης από άλλες παρατάξεις και ανεξάρτητοι οι Λευτέρης Ιωαννίδης, Χάρης  Κουζιάκης, Εμανουήλ Κουτσοσίμος, Κώστας  Δεσποτίδης, Γιάννης Γρηγοριάδης, Γιώργος  Βαλαής, Σουλτάνα  Βεντούλη, Κώστας Πουτακίδης, Φώτης  Κεχαγιάς, Γιώργος  Ευκολίδης, Σταύρος Τεκέογλου, Γρηγόρης Τσουτσίδης (Πρόεδρος Κοινότητας Λιβερών).

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος