Κοζάνη: Τα αερόστατα του Πενταλόφου την Καθαρά Δευτέρα

Με χρωματιστά αυτοσχέδια αερόστατα θα γεμίζει  ο ουρανός του Πενταλόφου στο Βόιο Κοζάνης την Καθαρά Δευτέρα. Οι πενταλοφίτες τηρώντας την παράδοση χρόνων, κατασκευάζουν αυτήν την ημέρα τα δικά τους αερόστατα και τα αφήνουν να πετάξουν πάνω από τον πανέμορφο πετρόχτιστο χωριό τους, αντί των χαρταετών όπως το έθιμο απαιτεί στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δεκάδες αυτοσχέδια πολύχρωμα αερόστατα και φέτος θα σκεπάσουν τον ουρανό του  Πενταλόφου, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Η  κατασκευή όσο και η διαδικασία του πετάγματος  εντυπωσιάζει  μικρούς και μεγάλους ντόπιους και επισκέπτες, με τους κατασκευαστές να μεταφέρουν  την  τεχνογνωσία από γενιά σε γενιά για τις  χάρτινες πολύχρωμες κυλινδρικές κατασκευές, που μπορεί να φτάνουν το 1,70 σε ύψος με εμπνευσμένες πολλές φορές αποτυπώσεις πολιτικών και όχι μόνο προσώπων. Τα αυτοσχέδια αερόστατα κατασκευάζονται και στην τοπική κοινότητα του Βυθού.

Με μπροστάρη τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πενταλόφου και με την αιγίδα του Δήμου Βοίου και την Κοινότητα Πενταλόγου, θα αναβιώσει φαντασμαγορικό έθιμο ,το οποίο  αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή . Εκατοντάδες επισκέπτες αναμένεται και φέτος να βρεθούν στον Πεντάλοφο απολαμβάνοντας την φιλοξενία των κατοίκων όπου θα μπορούν να γευτούν τα παραδοσιακά νηστίσιμα το καλό κρασί, να χορέψουν και να τραγουδήσουν στους ήχους των χάλκινων πνευστών,  σε ένα μοναδικό και μαγευτικό τοπίο.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ : Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ