Κοζάνη: Στην Σιάτιστα την πόλη των αρχοντικών η υπουργός Πολιτισμού Λίνα  Μενδώνη

Τον  Δήμο Βοΐου επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με πρώτο σταθμό το Δημαρχείο στην Σιάτιστα όπου είχε συνάντηση με το δήμαρχο, Χρήστο Ζευκλή.

Στο τραπέζι της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε βρέθηκαν μεταξύ άλλων η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Βοΐου, Υπουργείου και Περιφέρειας, προκειμένου να υποβληθεί στην συνέχεια πρόταση στο ΕΣΠΑ Δυτικής Μακεδονίας για την χρηματοδότηση της αναστήλωσης και της αποκατάστασης του διακόσμου του Αρχοντικού Μανούση της Σιάτιστας, το οποίο ανήκει στο Δήμο Βοΐου.

Κοζάνη: Στην Σιάτιστα την πόλη των αρχοντικών η υπουργός Πολιτισμού Λίνα  ΜενδώνηΗ σύσταση γραφείου με στόχο την συντήρηση των μνημείων του Δήμου Βοΐου τέθηκε από τον κ. Ζευκλή, την ύπαρξη του οποίου χαρακτήρισε απαραίτητη για την περιοχή στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό των μνημείων της Μεταβυζαντινής Περιόδου της Π.Ε. Κοζάνης. Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στην εξεύρεση λύσεων, προκειμένου να πραγματοποιηθούν σωστικές επεμβάσεις στα ιδιόκτητα διατηρητέα κτίρια του Βοΐου και στην εξέλιξη των έργων για την αποκατάσταση των αρχοντικών Τζώνου και Νεραντζόπουλου που ανήκουν στο ΥΠΠΟΑ.

Ενδιαφέρον αποκτά η υλοποίηση ενός προγράμματος που αφορά στη δημιουργία δικτύου πόλεων που στο παρελθόν (τον 18ο αιώνα) συνιστούσαν τις διαδρομές των καραβανιών των πραματευτάδων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα δώσει την εξωστρέφεια στο Δήμο, ώστε να μπορέσει να αναπτύξει δεσμούς με πόλεις του εσωτερικού, των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Υπουργός στην συνέχεια επισκέφθηκε το Αρχοντικό Μανούση προκειμένου να διαπιστώσει και  από κοντά τους λόγους που επιβάλλουν την υλοποίηση έργων για την αποκατάσταση του μνημείου.

Στο τέλος η κ. Μενδώνη  επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, Αθανάσιο και ξεναγήθηκε στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Σιάτιστας.

Αύριο Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στις 9 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας παρουσία της κ. Μενδώνη, η οποία στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα και τον μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης, Παύλο, ενώ αργότερα το μεσημέρι θα αναχωρήσει για την πόλη της Καστοριάς. .

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη: Δέσποινα Αμαραντίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος