Κοζάνη: Οδηγίες της αστυνομίας για τις μεθόδους απάτης ηλεκτρονικού εγκλήματος

Τους τρόπους προστασίας των πολιτών από μεθόδους απάτης ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing), παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Κοζάνης, κ. Παντελής Ουσταγιαννίδης,  με αφορμή περιστατικά που σημειώθηκαν, στην Π.Ε. Κοζάνη.

Ο Διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης, Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Παντελής Ουσταγιαννίδης ανέλυσε την μέθοδο του phising που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι την περίοδο της πανδημίας και τη μεγάλη έκταση που έχουν πάρει οι ηλεκτρονικές αγορές.  Στόχος της ενημέρωσης των πολιτών η εξάλειψη των συνθηκών που ευνοούν τους επιτήδειους στην ηλεκτρονική ή τηλεφωνική απάτη ειδικά σε άτομα τρίτης ηλικία που αποτελούν συχνά θύματα, ενώ δεν λείπουν μεταξύ των εξαπατημένων από τους επιτήδειους και νέοι άνθρωποι.

Η καλή ενημέρωση και η απόκτηση εμπειρίας στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων αποτελεί τη μεγάλη προστασία των πολιτών απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, τα οποία παρουσιάζονται είτε ηλεκτρονικά είτε τηλεφωνικά, ζητώντας να μην είναι επιτυχής η μέθοδος από τους δράστες να μην ανοίγει την πόρτα ο ίδιος ο πολίτης καθώς καραδοκούν επιτήδειοι χάκερ, υπογράμμισε ακόμα ο Διοικητής Ασφάλειας Κοζάνης αναφερόμενος στο σύνολο των εξαπατήσεων και στην προσπάθεια υποκλοπής των κωδικών του τραπεζικού λογαριασμού του θύματος.

Οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνονται και να γνωρίζουν καλά πως λειτουργεί η ηλεκτρονική σελίδα της τράπεζάς με την οποία συνεργάζονται, να μην ακολουθούν και να μην “κλικάρουν” κανένα σύνδεσμο , για κανέναν λόγο, να μην αποκαλύπτουν τους προσωπικούς κωδικούς, ειδικά της τράπεζας, καθώς καμία τράπεζα δεν ζητά ποτέ τους προσωπικούς κωδικούς.

«Ενημερώνομαι, προσέχω , δεν τσιμπάω» είναι το τρίπτυχο που θα εμποδίσει το δράστη να ψαρέψει υπογράμμισε τέλος ο κ. Παντελής Ουσταγιαννίδης.

Πρόκειται για ένα πανελλαδικό και παγκόσμιο φαινόμενο καθώς η έλλειψη εμπειρίας και ενημέρωσης για τις διαδικτυακές αγορές  δημιουργεί πολλά θύματα, τόνισε η Αστυνόμο Β’, Μαρία Παντελή. Όπως επεσήμανε ήδη τις πρώτες μέρες του 2022 καταγράφηκαν 5 περιστατικά ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) στην ΠΕ Κοζάνης, ενώ το 2021 στην περιοχή της ΠΕ Κοζάνης εξαπατήθηκαν συνολικά 10 πολίτες.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος