«Εμείς δεν διεκδικούμε από κανέναν τίποτα, αλλά η χώρα μας δεν παραχωρεί και τίποτα σε κανέναν. Για να έχουν νόημα αυτά μεταρρυθμίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα και αλλάζουμε το δόγμα για να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις».
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στην ομιλία του σε εκδήλωση της ΔΕΕΠ Ν.Δ. Κοζάνης, για την κοπή της βασιλόπιτας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 7 Φεβρουαρίου στην Κοζάνη, όπου ανέπτυξε το πλαίσιο των κυβερνητικών δράσεων στον τομέα της άμυνας και των στρατηγικών έργων στη Δυτική Μακεδονία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης της ασφάλειας της χώρας.
Ο κ. Δένδιας στάθηκε στην αλλαγή του γεωπολιτικού σκηνικού, τονίζοντας την ανάγκη για ετοιμότητα απέναντι σε νέες απειλές. «Αντιμετωπίζουμε υπαρκτή και διατυπωμένη απειλή», δήλωσε, αναφερόμενος στις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπως η έκδοση casus belli από γειτονική χώρα και πρόσφατα επεισόδια που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες και τις ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή του Αιγαίου και της Κρήτης.
Αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της «Ατζέντας 2030»
Εξήγησε ότι η πολιτική της κυβέρνησης ενισχύει τη στρατηγική αποτρεπτική ικανότητα της χώρας με την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της «Ατζέντας 2030», με στόχο την αναμόρφωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για το μέλλον.
“Η συντήρηση και η αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αδιαπραγμάτευτες“, δήλωσε, προσθέτοντας ότι η στρατηγική της κυβέρνησης στηρίζεται σε μια ισχυρή εθνική άμυνα, που έχει ως βασικό στόχο την προστασία της χώρας και των συμφερόντων της, αλλά και τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της ελληνικής γλώσσας, της θρησκείας και της οικογένειας ως θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας, τα οποία ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και την εθνική υπερηφάνεια.
Έκανε επίσης μια αναδρομή στην στάση της Ελλάδας σε κάθε απειλή λέγοντας χαρακτηριστικά “To Όχι, η άρνηση στον εισβολέα μιλάει στην ψυχή μας απο το μολών λαβέ του Λεωνίδα. Πάντα αντιστεκόμαστε σε όσους επιβουλεύονται την εθνική μας ύπαρξη“.
Για την Δυτική Μακεδονία
Ο κ. Δένδιας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Δυτική Μακεδονία και στην μετάβαση και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και κάλεσε τους φορείς να τολμήσουν λέγοντας χαρακτηριστικά “μπορεί αν φέρουμε σε πέρας ένα τόσο αισιόδοξο και περίπλοκο στοίχημα“.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι “Για την Περιφέρεια 400 εκατομμύρια επενδύσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί, είναι πολύ σημαντικό για τη Δυτική Μακεδονία αλλά και για όλη την Ελλάδα να πετύχει αυτό το πείραμα της μετάβασης στη νέα εποχή. Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα παράδειγμα το οποίο μπορούμε να δείξουμε και στους Ευρωπαίους εταίρους και φίλους μας για το πώς η ελληνική κοινωνία, η ελληνική οικονομία, μία Περιφέρεια στην βόρεια Ελλάδα μπορεί να φέρει σε πέρας ένα τόσο αισιόδοξο και ένα τόσο πολύπλοκο εγχείρημα“.
Με τα έργα στην Δυτική Μακεδονία να αποτελούν κεντρικό σημείο των στρατηγικών σχεδίων της κυβέρνησης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι σε εγρήγορση, διατηρώντας ισχυρή παρουσία και προετοιμασία για κάθε πιθανό σενάριο στο γεωπολιτικό πεδίο.
Ο Υπουργός μάλιστα ήταν ο τυχερός της βραδιάς καθώς κέρδισε το φλουρί.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος