Κοζάνη: Με δημοψήφισμα η απόφαση για την Ακρινή – Μετεγκατάσταση ή εναλλακτικό σχέδιο

Με αντεγκλήσεις, διαφωνίες και διαμαρτυρίες συνεχίστηκε επί 5 ώρες η ενημέρωση των κατοίκων της Ακρινής του Δήμου Κοζάνης για το εναλλακτικό τελικό σχέδιο που προτάθηκε από την πολιτεία για το μέλλον του χωριού.

Tα ερωτήματα και οι τοποθετήσεις μετά τις διευκρινήσεις, κινήθηκαν ως επί τo πλείστον στο θέμα της μετεγκατάστασης. Eνταση προκλήθηκε και κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του Δημάρχου δυσαρέσκεια Λάζαρου Μαλούτα όταν χαρακτηριστικά ανέφερε “Δεν τίθεται θέμα μετεγκατάστασης, οι κάτοικοι θα αποφασίσουν για το μέλλον της κοινότητας, να βρείτε κομματικό χώρο να στήριξει τη μετεγκατάσταση”.

Μεγάλο θέμα άνοιξε στη λαϊκή συνέλευση της Ακρινής, μετά από ερωτήσεις κατοίκων αλλά και του Προέδρου του Συλλόγου Περιβάλλοντος, Κώστα Πουτακίδη, σχετικά με τα εδάφη της περιοχής στο σύνολο των 5.500 στρεμμάτων, τα οποία η ΔΕΗ έχει δικαίωμα να απαλλοτριώσει. Ο κ. Πουτακίδης όπως και αρκετοί κάτοικοι, έκαναν λόγο για ζωτικής σημασίας περιοχή.

Λόγος έγινε και για το μεγάλο φωτοβολταϊκό, για το ποιός θα το κατασκευάσει και από που θα χρηματοδοτηθεί. Από την πλευρά του ο Ιωάννης Μπούκης, (ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε), απαντώντας στα ερωτήματα των κατοίκων τόνισε πως η πρόταση είναι κοστολογημένη και το μεγάλο φωτοβολταϊκό θα κατασκευάσει η ΔΕΗ ΑΕ ή η «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ».

Για τα συγκεκριμένα στρέμματα, ερώτημα έθεσε και ο πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Αναπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος ο οποίος ζήτησε να διευκρινιστεί ποια από τα 5.500 στρέμματα της Ακρινής θα γίνουν φωτοβολταϊκά.

Αξίζει να σημειωθεί και η τοποθέτηση του δικηγόρου από το Σύλλογο Περιβάλλοντος Ακρινής, που δημιούργησε επίσης εντάσεις. Ο νομικός Αναστάσιος Γκανάτσιος, επεσήμανε ότι το θέμα της μετεγκατάστασης για την μη εφαρμογή του νόμου βρίσκεται στο ΣΤΕ και αναμένεται η απόφαση, εφόσον υπάρξει θετική έκβαση τότε το Υπουργείο θα πρέπει και να τον εφαρμόσει, υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν καλό να περιμένουν πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε άλλη κίνηση.

Δεν ήταν λίγες οι φωνές που υποστήριξαν παράλληλα ότι ο νόμος πλέον δεν είναι σε ισχύ από το 2021. Ο υφυπουργός και βουλευτής Κοζάνης Μιχάλης Παπαδόπουλος αφού παρουσίασε το ιστορικό με το νόμο για την μετεγκατάστσση και το γεγονός ότι δεν είναι σε ισχύ πλέον σημείωσε χαρακτηριστικά “Εμείς φέραμε μια πρόταση εσείς θα αποφασίσετε”.

Ο βουλευτής στην ΠΕ Κοζάνης της ΝΔ Στάθης Κωνσταντινίδης, ανέφερε από την πλευρά του πως ο Πρωθυπουργός δεν έχει κλείσει οριστικά το θέμα ενώ ο Γιώργος Αμανατίδης υπογράμμισε ότι εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ δεν θα πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.

Ωστόσο η διαδικασία με την ολοκλήρωση της λαϊκής συνέλευσης παραμένει σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες για το τι μέλλει γενέσθαι, αν και φάνηκε ξεκάθαρα πως το δίλημμα που μπαίνει είναι μετεγκατάσταση ή εναλλακτικό σχέδιο για την Ακρινή, που οι κάτοικοι θα αποφασίσουν στο δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί το επόμενο διάστημα με κύριο μέλημα όπως τονίστηκε από τον Πρόεδρο του χωριού Θεοχάρη Καζαντζίδη, να διασφαλιστεί η ενότητα των κατοίκων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος