ertnews.gr

Κοζάνη:  Η πρώτη πιλοτική εφαρμογή της ανάπτυξης τεχνολογιών υδρογόνου

19/11 15:58
Κοζάνη:  Η πρώτη πιλοτική εφαρμογή της ανάπτυξης τεχνολογιών υδρογόνου

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης στην διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης, να κατατεθεί η πρόταση, στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Urban Innovative Actions με τίτλο “CIRCULAR KOZANH2” για την παραγωγή υδρογόνου από την επεξεργασία της λυματολάσπης του βιολογικού της ΔΕΥΑΚ.

Ο Δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς θα συμμετέχει ως επικεφαλής, στο  έργο προϋπολογισμού  6,25εκ. ευρώ, να χρηματοδοτείτε 100% από ευρωπαϊκά προγράμματα και από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπως ενημέρωσε το  Δημοτικό Συμβούλιο ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Μαρνέλλος.

Σκοπός της πρότασης είναι η βελτιστοποίηση της λειτουργία του Βιολογικού καθαρισμού της πόλης της Κοζάνης  που μέσω της λυματολάσπης θα έχουμε την παραγωγή υδρογόνου που θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο των απορριμματοφόρων που θα προμηθευτεί ο Δήμος Κοζάνης καθώς και η επέκταση του προγράμματος οικιακών τη τηγανελαίων.

Στόχος άλλωστε μέσω της υλοποίησης του προγράμματος είναι η  ποσότητα που θα παράγεται να καταναλώνεται ώστε να στεφθεί με επιτυχία η πρώτη πιλοτική εφαρμογή της ανάπτυξης τεχνολογιών υδρογόνου στην περιοχή, σε μια καινοτόμο πρόταση που θα είναι πρωτοποριακή σε όλη την Ελλάδα.

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν ο Δήμος Κοζάνης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το ΕΚΕΤΑ, η ΔΙΑΔΥΜΑ, η ΔΕΥΑΚ., ο Ήλεκτωρ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, η ΔΕΠΑ, η ΕΛΒΙΟ Α.Ε. , η MATESION και η DRAXIS SA.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version