Κοζάνη: Η μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης στο Δημοτικό Συμβούλιο

Οι πυλώνες της ΔΕΗ παραμένουν ακόμη στην θέση τους στον νέο οικισμό παρόλο που έχουν διανεμηθεί οικόπεδα, ξεκίνησαν να χτίζονται σπίτια…Από μέρους της ΔΕΗ δεν υπήρξε συνέπεια στις υποχρεώσεις της, σε όσα με αποφάσεις και έγγραφα επιβεβαίωνε.

Πέρασε μια δεκαετία και ακόμα μιλάμε για τους πυλώνες που δεν απομακρύνθηκαν τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Μαυροματίδης που παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια την χρονική διαδρομή  της απαλλοτρίωσης και της μετεγκατάστασης της Ποντοκώμης. Παράλληλα ανέλυσε το θέμα της πρόβλεψης της & 6.4.7 του Ν. 4956 “Κύρωση της Προγραμματικής Σύμβασης της παρ. 4 του άρθρου 155 του ν. 4759/2020 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των ανωνύμων εταιρειών με διακριτικό τίτλο «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.» και «ΔΕΗ Α.Ε.»” που προβλέπει με δαπάνες της ΔΕΗ ισοπέδωση του οικισμού Ποντοκώμης.

«Η μη ολοκλήρωση (αθέτηση) των συμφωνημένων υποχρεώσεων της ΔΕΗ επέφερε σοβαρές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των δημοσίων υποδομών άρα και της δυνατότητας μετεγκατάστασης του οικισμού με αποτέλεσμα αρκετοί από τους κατοίκους να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες με όποιο πρόσφορο μέσο. Δεν μπορεί να ισχύσει, λόγω εσφαλμένων δεδομένων η παραπάνω πρόβλεψη του Νόμου διότι δεν ολοκληρώθηκαν οι δημόσιες προβλεπόμενες υποδομές για τη μετεγκατάσταση του οικισμού Ποντοκώμης. Ουσιαστικά πρόκειται για επιβεβαιωμένο «Γεγονός Απόκλισης» σύμφωνα με την πρόβλεψη της & 6.2. του ίδιου Νόμου. Ως εκ τούτου υπάρχει αναγκαιότητα λήψης ενεργειών για τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης.»

Επίσης ο Δημήτρης Μαυροματίδης, πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης και επί σειρά ετών Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, προχώρησε σε μια πλήρη παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και πρότεινε να υιοθετηθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν από το Τοπικό Συμβούλιο και τη Λαϊκή Συνέλευση της Ποντοκώμης και ανέφερε:

«Η μετεγκατάσταση των κατοίκων μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον ολοκληρωθούν όλα τα έργα δημοσίου ενδιαφέροντος για να μπορέσει να καταστεί ο οικισμός βιώσιμος. Προς τούτο ζητείται η επιτάγχυνση του συνόλου των έργων υποδομής.

Είναι ανεπίτρεπτη η σύγχυση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης με τη μετεγκατάσταση διότι η Ελληνική νομοθεσία, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν είχε εξειδικευμένη νομοθεσία για τη μετεγκατάσταση οικισμών. Ως εκ τούτου η μετεγκατάσταση οικισμών ήταν ένας συνδυασμός της υφιστάμενης νομοθεσίας για αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για λόγους δημοσίου συμφέροντος  και πρόνοιας των δημοσίων φορέων για την παραχώρηση εκτάσεων και υλοποίηση των έργων υποδομής δημοσίου συμφέροντος. Συνεπώς έχουμε δυο διαδικασίες που τρέχουν παράλληλα: 1. Της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, 2. Της διάθεσης οικοπέδων (επιλογή, πολεοδόμηση, δημόσια έργα υποδοχής, κλπ). Η επιλογή του χώρου μετεγκατάστασης της Ποντοκώμης έγινε με επιστημονικές διαδικασίες περιβαλλοντικής αξιολόγησης των προτεινόμενων χώρων, με αλλεπάλληλες λαϊκές συνελεύσεις, τεχνικές συναντήσεις και η προτεινόμενη επιλογή έγινε κατόπιν απόφασης της ΔΕΗ για τη μεταφορά των πυλών υπερυψηλής τάσης δαπάνης 20 εκ ευρώ που λήφθηκε την 27.08.2009 και κοινοποιήθηκε στο Νομάρχη Κοζάνης με το 20163/01.09.2009 έγγραφο τους. Το παραπάνω κατόπιν ενεργειών της Δημοτικής Αρχής επιβεβαιώθηκε με το 330/27.01.2014 έγγραφο της ΔΕΗ ΑΕ προς το Δήμαρχο Κοζάνης Λ. Μαλούτα όπου αναφέρθηκε «…η ΔΕΗ συνεχίζοντας την ίδια πολιτική, σε σχέση με την μετεγκατάσταση οικισμών, έλαβε τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. (2009) όταν ακόμη τα δίκτυα μεταφοράς ανήκαν στη ΔΕΗ ΑΕ.  Όμως, παρά το γεγονός του διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ , η Εταιρεία παραμένει στην αρχική της απόφαση για υλοποίηση του έργου παραλλαγής των δικτύων μεταφοράς συνολικού κόστουςμέχρι 20 εκ. ευρω.»».

Πρέπει να υπάρξει παρέμβαση για τον αναμενόμενο χωροταξικό σχεδιασμό και την αναμενόμενη διαβούλευση που θα ακολουθήσει για τον προσδιορισμό των χρήσεων γης»

Μετά και από πρόταση του δημάρχου τέθηκε και το θέμα της πρόβλεψης υποστήριξης των υποδομών του όσο και των υποστηρικτικών δημόσιων δομών νυν οικισμού διαφορετικά με τα θέματα ιδιοκτησίας θα έχουμε συνεχώς ζητήματα ασφαλείας. Επιπροσθέτως τονίστηκε ότι ο Δήμος Κοζάνης δεν αποζημιώθηκε για τα έργα ηλεκτροφωτισμού της παλιάς Ποντοκώμηςκαι θα χρειαστούν και άλλα ζητήματα να επιλυθούν.Οι διαδικασίες θα πρέπει να επισπευστούν, και η λύση είναι πολιτική. Η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νούλα Τουμπουλίδου  ανέλυσε την πορεία των έργων του νέου οικισμού ξκαι την δυσκολη πριοσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους 11 μήνες κατά την διάρκεια της δικής της θητείας.

Ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης πρότεινε επειδή αυτό είναι θέμα σημαντικό στρατηγικού χαρακτήρα διότι να κληθούν από τον Δήμαρχο και ο Περιφερειάρχης και οι βουλευτές γεγονός που βρήκε σύμφωνο το Δήμαρχο Κοζάνης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει τη μη ισοπέδωση-εκκένωση του οικισμού μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες υποδομές στο νέο οικισμό που πρέπει να επισπευστούν ώστε να καταστεί ο οικισμός βιώσιμος και να τροποποιηθεί η σχετική διάταξη νόμου όπως αναλύθηκε κατά τον εισηγητή. Για το λόγο αυτό θα ειδοποιηθούν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς και σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Ακόμη εάν η ΔΕΗ συνεχίσει να υπαναχωρεί από τις ειλημμένες δεσμεύσεις της σχετικά με την κάλυψη του κόστους υπογειοποίηση των πυλώνων υψηλής τάσης θα κινηθεί νομικά με κάλυψη από το Δήμο Κοζάνης.

 

ΕΡΤ Κοζάνης: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος