Κοζάνη: Έργα διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας στον κάμπο Σαρι γκιόλ ζητούν οι αγρότες (video)

Αποστραγγιστικά έργα , καθαρισμός και διάνοιξη καναλιών, αγροτική οδοποιία, θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα  για την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες καταστροφές στον παραγωγικό κάμπο του Σαρι γκιόλ ( κίτρινη λίμνη), που η ζημιά στις καλλιέργειες είναι ανυπολόγιστες.

Όπως δηλώνουν οι αγρότες της περιοχής Μπουτζακίων Μαυροδεντριου, Δρεπάνου Ποντοκώμης, από το 1954 που αποξηράθηκε η λίμνη και αποδόθηκαν τα κτήματα στους κατοίκων των περιοχών αυτών, δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση.

Οι καλλιέργειες παραμένουν για 4η μέρα πλημμυρισμένα και αγρότες με φτυάρια μηχανήματα, άροτρα ακόμα και με τα χέρια προσπαθούν να ανοίξουν διόδους για την αποστράγγιση των αγροτεμαχίων τους για να σώσουν ότι σώνεται.

Οι αγρότες σε απόγνωση ζητούν την βοήθεια της πολιτείας, καθώς λίγες μέρες πριν την συγκομιδή των προϊόντων τους η καταστροφή είναι καθολική σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες, ενώ ταυτόχρονα το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί, σε μια χρόνια που φαινόταν παραγωγικά ήταν μια από τις καλύτερες καθώς και οι τιμές πώλησης θα ήταν αρκετά υψηλές.

Ωστόσο η αγωνία παραμένει για το ύψος των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ καθώς η τιμή με βάση τις προηγούμενες χρονιές ήταν εξαιρετικά χαμηλή και δεν μπορεί να καλύψει ούτε το 1/3 των εξόδων που έγιναν.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης στους παραγωγούς που επλήγησαν από την κακοκαιρία και τα έντονα φαινόμενα από την χαλαζόπτωση και τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και τις καταστροφές που έγιναν στις περιοχές, των ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας, συμφωνήθηκε, σε επικοινωνία που είχαν με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο να γίνουν άμεσα προσλήψεις γεωπόνων για να καταγραφούν οι ζημιές και να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους αγρότες από τις χαλαζοπτώσεις αλλά και τις πλημμύρες.

Εν τω μεταξύ συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια με τις υπηρεσίες Εγγείων Βελτιώσεων και την Πολιτική Προστασία ώστε να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις σε ρέματα, κανάλια και δρόμους.

Την ίδια ώρα, τον καθαρισμό των καναλιών από την αυτοφυή βλάστηση, καθώς και τις παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες στους αγροτικούς δρόμους, λόγω της θερινής περιόδου και της κίνησης, μεγάλων μηχανημάτων στην συγκομιδή και την μετακίνηση των παραγώμενων προϊόντων ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές, τον Δήμο και την Περιφέρεια ο Πρόεδρος της Τ.Κ Μαυροδεντρίου Αιμίλιος Σπανίδης.

Κοζάνη: Έργα διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας στον κάμπο Σαρι γκιόλ ζητούν οι αγρότες (video)Όπως τονίζει ο Πρόεδρος, από το Δεκέμβριο του 2021 άρχισε η ενημέρωση των θεσμικών φορέων της περιοχής, στους οποίους και θα σταλεί ένα κοινό κείμενο με το οποίο συμφώνησαν και οι πρόεδροι των όμορων τοπικών κοινοτήτων.

Το αίτημα τέθηκε εκ νέου, τις τελευταίες ημέρες, καθώς ήταν έκδηλη η ανησυχία των αγροτών λόγω των συνεχιζόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων, που έφεραν στο προσκήνιο πλημύρισα φαινόμενα στον κάμπο του Σαριγκιόλ με την τελευταία κακοκαιρία.

Ο πρόεδρος του Μαυροδεντρίου ωστόσο εκφράζει την ανησυχία του και μελλοντικά, με την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου νοτιοανατολικά του χωριού στην θέση Προφήτη Ηλία.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Σπανίδης η διαμόρφωση της πλαγιάς για το φωτοβολταϊκό πάρκο , έχει αλλοιώσει την γεωμορφολογία του εδάφους με αποτέλεσμα να υπάρξει συσσώρευση των ομβρίων υδάτων και αύξηση των πλημμυρικών φαινομένων που θα δούμε στην πορεία, καθώς δεν θα υπάρχει τρόπος να συγκρατηθούν τα νερά που θα καταλήγουν όλα στον κάμπο. Την ανησυχία τους για το ίδιο θέμα εξέφρασαν και οι αγρότες της περιοχής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος