Κοζάνη: Δυο χελώνες παγιδευμένες σε αρχαίο τάφο  

Παγιδευμένες  μέσα σε αρχαίο τάφο βρίσκονται δυο μικρές χελώνες στη Ροδιανή Κοζάνης. Όπως έκανε γνωστό  ο Πασχάλης Καλημέρης σε ανάρτησή του, ο αρχαίος τάφος είναι γνωστός για πάνω από 50 χρόνια και χρονολογείται στα Ελληνιστικά ή Ρωμαϊκά χρόνια,  υπογραμμίζοντας, πως  δεν έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας.

Το σημείο όπου βρίσκεται ο αρχαίος τάφος σε ακαλλιέργητο αγροτεμάχιο, καλύπτεται από  βλάστηση, ενώ  οι βροχές έχουν  διαβρώσει το έδαφος με  αποτέλεσμα να υποχωρήσει  μέρους της οροφής του, από έπεσαν και εγκλωβίστηκαν οι δυο χελώνες σε βάθος περίπου 1,5 μέτρου.

Κοζάνη: Δυο χελώνες παγιδευμένες σε αρχαίο τάφο  
Κοζάνη: Δυο χελώνες παγιδευμένες σε αρχαίο τάφο  

Άγνωστος είναι ο χρόνος που παραμένουν εγκλωβισμένες οι χελώνες και δεν μπορεί κάποιος να επιχείρηση να τις ελευθερώσει, ενώ δεν γνωρίζουν αν υπάρχουν και άλλες. Είναι επικίνδυνο να επιχειρήσει κάποιος να τις ελευθερώσει, εάν αντέξει το βάρος λόγω και της  στατικότητας του εδάφους, η οροφή του αρχαίου τάφου.

Στο σημείο θα βρεθούν στελέχη της αρχαιολογικής υπηρεσίας Κοζάνης καθώς και η προϊσταμένη Αρετή Χονδρογιάννη για να επιχειρήσουν όχι μόνο τον απεγκλωβισμό των χελώνων με την βοήθεια της πυροσβεστικής αλλά και να εκτιμήσουν την κατάσταση που βρίσκεται ο αρχαίος τάφος.

Ο τάφος είναι κτιστός κεραμοσκεπής, υπόγειος, καμαροσκέπαστος. Βρέθηκε το 1969 κατά τη διάρκεια εργασιών με μηχάνημα, το οποίο παρέσυρε και κατέστρεψε τμήμα της οροφής. Ανασκάφηκε λέει ο αρχαιολόγος Ι. Τουράτσογλου την επόμενη χρονιά.

Κοζάνη: Δυο χελώνες παγιδευμένες σε αρχαίο τάφο  

ΕΡΤ Κοζάνης: Σύνταξη Δέσποινα Αμαραντίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος