Κοζάνη: Διαδικτυακός εορτασμός της Αποκριάς

Η Αποκριά της Κοζάνης είναι οι άνθρωποί της. Η καρδιά του εθίμου, η ζωντανή ιστορία του, η φλόγα που κρατά ζωντανή τη μνήμη, είναι όλοι εκείνοι οι οποίοι συνεχίζουν μια παράδοση εκατοντάδων ετών. Φέτος, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων περιορισμού της διασποράς του, αυτή η παράδοση μεταφέρεται στο διαδίκτυο. Η τεχνολογία θα αποτελέσει τον δίαυλο που θα μεταφέρει στις οθόνες όλων την «αίσθηση» της Αποκριάς. Αυτό αναφέρει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, για τη φετινή Κοζανίτικη Αποκριά, το πρόγραμμα της οποίας παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας, Ζήσης Μάρας, ανέφερε ότι βιντεοσκοπώντας τραγούδια των φανών, κασμέρια, μπέντια, τοπικές μπάντες με χάλκινα να παίζουν, θεατρικά στο τοπικό ιδίωμα και συναυλίες, θα γίνει προσπάθεια να ζεσταθούν οι καρδιές των εγκλεισμένων πολιτών, και “να δείξουμε πως η Αποκριά αν και σε αναστολή ζει μέσα στις ψυχές των ανθρώπων της”. Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Ελπίδα Κουιμτζίδου, στο μήνυμά της τονίζει ότι η συνέχεια της παράδοσης, επιβάλλει τον εορτασμό της Αποκριάς «από απόσταση», για να φέρει χαρά, γέλιο, ελπίδα και αισιοδοξία σε όλους, για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς φόβο, «κοντά» με τους άλλους ανθρώπους. Καλεί μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουν διαδικτυακά την Αποκριά, να γελάσουν και να χαρούν, έστω και έτσι, με την ελπίδα ότι “του χρόνου θα γιορτάσουμε και θα γλεντήσουμε από κοντά όλοι μαζί”.

Το πρόγραμμα για σήμερα, Τσικνοπέμπτη, περιλαμβάνει «Αφιέρωμα στην Αποκριά» από τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και το κανάλι του ΟΠΑΝ, από τις 20:00.

Στο σημερινό πρόγραμμα συμμετέχουν: Φανός: Πηγάδι τ΄Κεραμαριό – Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αιανής «Η Πρόοδος» – Πολιτιστικός Σύλλογος Κρόκου «Ιωακείμ Λιούλιας».

Το Εικαστικό εργαστήρι Δήμου Κοζάνης με την Ελένη Δινοπούλου θα παρουσιάσει την κατασκευή μάσκας.

Στους αποκριάτικους θεατρικούς διαλόγους με τον τίτλο «ΔΕΝ ΤΟ ZOOM» το ΔΗΠΕΘΕ θα παρουσιάσει το «Ξημερώνει Άη Βαλεντίνος» της Ματίνας Τσικριτζή – Μόμτσιου. Μαζί της θα παίξουν οι: Αγγέλα Δήμου – Κώστας Καραματσούκας – Βαγγέλης Δισλάκης.

Η Φιλαρμονική μπάντα του Δήμου «ΠΑΝΔΩΡΑ» θα παίξει αποκριάτικα κομμάτια περιδιαβαίνοντας  κεντρικούς πεζόδρομους της πόλης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος