Κοζάνη – Αλ. Τσίπρας: Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για τη δίκαιη μετάβαση

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για τη δίκαιη μετάβαση και την ανάπτυξη  στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο περιλαμβάνει 7 άξονες,  παρουσίασε  ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του χθες Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου το βράδυ, στο κλειστό γυμναστήριο Κοζάνης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αφού τόνισε ότι η κυβέρνηση, χωρίς να έχει σχέδιο, πέρα από την μεταφορά της ηλεκτροπαραγωγής σε λίγες ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, οδήγησε σε ξαφνικό θάνατο τις λιγνιτικές μονάδες, αγνοώντας τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και την ανάγκη ασφάλειας εφοδιασμού, παρουσίασε τους 7 άξονες του σχεδίου, οι οποίοι είναι:

-Αποκατάσταση εδαφών των λιγνιτικών περιοχών βάσει των νέων χρήσεων γης και επαναπόδοσή τους στις τοπικές κοινωνίες.

-Στήριξη των ανέργων και  καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, με πάγωμα χρεών όσων έχουν επενδύσει σε μηχανήματα ή εξοπλισμό και με εισόδημα Έκτακτης ανάγκης σε όλους τους ανέργους και για όσο διαρκέσει η μετάβαση.

-Προσέλκυση νέων επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονία, με την πρόβλεψη για ειδικό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων, για ειδικό αναπτυξιακό νόμο, για κάλυψη μέρους του ασφαλιστικού και εργατικού κόστους για όσους επενδύουν στη περιοχή,  με ειδικά φορολογικά κίνητρα και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων στην περιοχή και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

-Ειδικό Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων για τη Δυτική Μακεδονία, με έργα των ΟΤΑ – Σιδηροδρομικές και οδικές διασυνδέσεις – Ηλεκτροκίνηση – Υποδομές εξωστρέφειας σε Παιδεία, Υγεία και Πολιτισμό, που θα δώσουν άμεσες θέσεις εργασίας.

-Καθολικό Πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” στις κατοικίες και τις επιχειρήσεις, το οποίο θα προχωρήσει άμεσα κα θα είναι ειδικό για τη περιοχή και θα  έχει απόλυτη προτεραιότητα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

-Η δημιουργία εργαλείων χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επιθυμούν να συμμετέχουν σε Ενεργειακές Κοινότητες, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ΑΠΕ, και παράλληλα η εκπόνηση  οικονομοτεχνικών και χωρικής κατανομής, μελετών, με ευθύνη του δημοσίου, για την υλοποίηση των επενδύσεων.

-Και επέκταση του περιβαλλοντικού – εκπτωτικού τιμολόγιου ηλεκτρικής ενέργειας, που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και στις τοπικές επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας χαμηλότερο κόστος ενέργειας για την παραγωγή.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, πρόκειται για μέτρα που έχουν εξασφαλισμένες πηγές χρηματοδότησης και τα οποία θα υλοποιήσει άμεσα  ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών που θα δώσουν εντολή σχηματισμού μιας νέας προοδευτικής κυβέρνησης, προς όφελος της περιοχής, της κοινωνίας και των πολλών.

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διπλή πανδημία. Αυτή του κορονοϊού από τη μία και από την άλλη της ακρίβειας και της όξυνσης των ανισοτήτων. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει κορονοϊός, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, αλλά η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια τους τελευταίους μήνες σε θανάτους. Και σε όλη την Ευρώπη έχουμε ενεργειακή κρίση αλλά η μικρή Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Και μόνο η Ελλάδα διατηρεί το μισθό σε χαμηλότερα επίπεδα το 2021 από ότι μια δεκαετία πριν.

   

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος