Κοζάνη: Αγωνία για την τηλεθέρμανση

Την ανησυχία του και τις επιφυλάξεις του σε ότι αφορά στην θερμαντική περίοδο για το  2023 εξέφρασε ο πρόεδρος τη ΔΕΥΑΚ  Κώστας Κυτίδης, ο οποίος και ενημέρωσε το Δημοτικό συμβούλιο  Κοζάνης κατά την διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης για τις  εξελίξεις στην τηλεθέρμανση.

Ο κ. Κυτίδης αφού αναφέρθηκε στο σύμφωνο των τριών  δήμων και τη κατασκευή του αγωγού που θα συνδέει την Κοζάνη με τη μονάδα της Καρδιάς, την μελέτη της οποίας έχει αναλάβει η  ΑΝΚΟ, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι οι χρόνοι είναι πιεστικοί για να υλοποιηθούν τα έργα υποδομής  για να ξεκινήσει η παροχή στο τέλος του 2023, υπογραμμίζοντας ότι γίνεται παράλληλα το κομμάτι του αγωγού με αυτό των διασυνδέσεων.

Τόσο ο κ. Κυτίδης όσο και ο Διευθυντής της Τηλεθέρμανσης  Βασίλης Πανούσης, περιέγραψαν στο Δημοτικό Συμβούλιο την δύσκολη κατάσταση που θα περιέλθει η  λειτουργία της Τηλεθέρμανσης στην πόλη της Κοζάνης, εφόσον οριστικοποιηθεί η πρόταση της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ για στρατηγική εφεδρεία των μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, που τροφοδοτεί με  θερμική ενέργεια τα νοικοκυριά στην πόλη της Κοζάνης.

«Η Τηλεθέρμανση είναι νούμερο για τους πολίτες, όταν ακούν απολιγνιτοποίηση», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Κυτίδης, υπερτονίζοντας  πως η ΔΕΥΑΚ δεν μπορεί να στηρίξει οικονομικά και τεχνικά την Τηλεθέρμανση με τους λέβητες πετρελαίου.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ επεσήμανε  ότι έχουν ξεκινήσει ήδη ενέργειες για νομική διασφάλιση της παροχής Τηλεθέρμανσης, μέχρι η επιχείρηση να συνδεθεί με τη νέα μονάδα Συμπαραγωγής Hλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) που θα υλοποιηθεί στο τέλος του 2023 στον ΑΗΣ Καρδιάς, θυμίζοντας παράλληλα τη σύμβαση της επιχείρησης με την ΔΕΗ.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, τόνισε την αγωνία των κατοίκων της περιοχής σε ότι αφορά στην Τηλεθέρμανση και επεσήμανε  πως οι μονάδες της ΔΕΗ κλείνουν για οικονομικούς λόγους, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και γίνεται προσπάθεια για την απρόσκοπτη λειτουργία τηλεθέρμανσης, που είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τη δημοτική αρχή, το χρονοδιάγραμμα για την απολιγνιτοποίηση δεν βγαίνει, θυμίζοντας και τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χάρης Κουζιάκης υποστήριξε πως η δημοτική αρχή σύρθηκε σε μία επιλογή που δεν διασφαλίζει τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί μια  ισχυρή και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, ότι  η λειτουργία του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και των 3 μονάδων θα πρέπει συνεχιστεί έως ότου ολοκληρωθεί ο νέος σχεδιασμός  θερμικής ενέργειας και η ΔΕΥΑΚ να προστατευθεί από μονομερείς ενέργειες.

Ο κ.Κυριάκος Μιχαηλίδης, ζήτησε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο  η τηλεθέρμανση  στην πόλη της Κοζάνης ενώ για  μεγάλα προβλήματα που θα ενσκήψουν, έκανε λόγο ο Φώτης Κεχαγιάς απαιτώντας να ξεκαθαρίσει ο Δήμος με την ΔΕΗ σε ότι αφορά τις εξελίξεις.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος