Η πρώτη ενεργειακή κοινότητα στον Δήμο Κοζάνης – Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου

Στη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας μετά την παραχώρηση 150 στρεμμάτων της τοπικής κοινότητας Δρεπάνου για την εγκατάσταση Φ/Κ ισχύος 7ΜW προχωρά ο Δήμος Κοζάνης καλύπτοντας τις ανάγκες ηλεκτροδότησης των κτιρίων του, εξοικονομώντας ποσό που θα ξεπερνά το 1,5 εκ. ευρώ τον χρόνο.

Όπως έγινε γνωστό στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Δήμαρχο Λάζαρο Μαλούτα, η διαδικασία που ξεκίνησε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή βρίσκεται στο τέλος, για τη δημιουργία της εν λόγω επένδυσης που θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του Δήμου, πλην της ΔΕΥΑΚ, με την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου,  καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και προχωρά η διαδικασία της δημοπράτησης των τευχών και η κατάθεση του αιτήματος στον ΔΕΔΗΕ για τους όρους σύνδεσης.

Ο  κ. Μαλούτας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εξελίξεις γύρω από τις ΑΠΕ και το τέλος του λιγνίτη, με τον Δήμο Κοζάνης να συνεχίζει ως ενεργειακός, με μηδενικό αποτύπωμα περιβαλλοντικών επιπτώσεων. “H ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη κοντεύει τα 90 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στις ΑΠΕ είναι κοντά στις 40 ευρώ η μεγαβατώρα. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η εξέλιξη είναι αυτή. Υπηρετούμε με συνέπεια”, είπε ο κ. Μαλούτας, “τον στρατηγικό στόχο ο δήμος να είναι ενεργειακός και την επόμενη μέρα περνώντας στις ΑΠΕ φεύγοντας από τα τεράστια περιβαλλοντικά προγράμματα σε άλλες λύσεις. Με την ενεργειακή κοινότητα θα εξοικονομήσουμε ποσό που ξεπερνά το 1,5 εκ. τον χρόνο με Φ/Τ και άλλους τομείς στον τομέα της ενέργειας. Όλα αυτά δίνουν ταυτότητα στον τόπο και κρατούν τον ενεργειακό του χαρακτήρα. Δίνουν εισοδήματα στον δήμο και τους πολίτες. Όποιος έχει άλλη πρόταση ας την καταθέσει”.

Ο Αντιδήμαρχος Κώστας Κυριακίδης από την πλευρά του ανέφερε ότι ίσως, γίνει ο πρώτος πράσινος ενεργειακός δήμος, σημειώνοντας ακόμα ότι με την λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου θα υπάρξει η δυνατότητα των 1100 συνδέσεων ενώ στο σύστημα θα κουμπώσουν και τα ρολόγια των αρδευτικών γεωτρήσεων της περιοχής, με ανταποδοτικά για την κοινότητα Δρεπάνου και στόχο στην συνέχεια των μηδενικών Δημοτικών τελών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ομόφωνη ήταν η απόφαση από τους πέντε τοπικούς συμβούλους στου Δρεπάνου για τα φ/τ και την παραχώρηση των 150 στρεμμάτων.  Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία στην χθεσινή συνεδρίαση με την αρνητική ψήφο του Νόντα Στολτίδη από την Λαϊκή Συσπείρωση.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος