Γρεβενά: Ξεκίνημα για το Αστρονομικό πάρκο του Όρλιακα

Παρουσία του διακεκριμένου αστροφυσικού, Θανάση Οικονόμου, που ήταν και ο εμπνευστής του έργου, του πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρου Θεοδουλίδη και του δημάρχου Γρεβενών, Γιώργου Δασταμάνη, υπογράφηκε η ένταξη στο ΕΣΠΑ από τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη, του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα στα Γρεβενά.

Το έργο εντάσσεται στις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 και η προγραμματική σύμβαση περιλαμβάνει στην πρώτη φάση την δημιουργία του «Αστρονομικού πάρκου Όρλιακα», ενώ στην επόμενη θα ενταχθούν η κατασκευή των κτιρίων και η αγορά του εξοπλισμού συνολικού προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ.

Γρεβενά: Ξεκίνημα για το Αστρονομικό πάρκο του ΌρλιακαΑξίζει να σημειωθεί ότι μετά από δεκατέσσερα χρόνια καθυστέρησης, θα πάρει σάρκα και οστά ένα έργο πνοής για τα Γρεβενά και την Δυτική Μακεδονία. Μετά τις υπογραφές της προγραμματικής σύμβασης ανάβει το πράσινο φως για ένα έργο εμβληματικό που θα προσθέσει αξία στην οροσειρά της Πίνδου. Ένα όνειρο μια ιδέα που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2007.

Η επιμονή και η υπομονή να υλοποιηθεί η εμπνευσμένη πρόταση του Γρεβενιώτη αστροφυσικού, Θανάση Οικονόμου, αναμένεται να δώσει πνοή στην περιοχή και να παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της επισκεψιμότητας, με μια δομή επιστημονικού και θεματικού τουρισμού πάρκου που θα εξυπηρετεί παράλληλα παιδαγωγικούς και ερευνητικούς σκοπούς με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, πρωταγωνιστή.

Γρεβενά: Ξεκίνημα για το Αστρονομικό πάρκο του ΌρλιακαΤο όραμα του Γρεβενιώτη αστροφυσικού για το αστρονομικό πάρκο στον Όρλιακα, με την ολοκλήρωσή του βάζει την περιοχή, στον παγκόσμιο χάρτη των αστρονομικών πάρκων και θα είναι το τέταρτο στην Ελλάδα και το μοναδικό στην Βόρεια Ελλάδα.

Την ικανοποίησή του, την χαρά και τις ευχαριστίες του εξέφρασε, ο καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και ερευνητής στη NASA κ. Οικονόμου, με φανερή την συγκίνησή του για την ευχάριστη εξέλιξη και την απεμπλοκή του έργου από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Δήλωσε μάλιστα πως το έργο του Αστρονομικού πάρκου που είναι καινοτόμο μπορεί να αποτελέσει το καμάρι για όλη την Ελλάδα, αλλά και πόλος έλξης για επιστήμονες καθώς και για μαθητές που θα αγαπήσουν την επιστήμη της αστροφυσικής.

Γρεβενά: Ξεκίνημα για το Αστρονομικό πάρκο του ΌρλιακαΣτην διάρκεια της τελετής που διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο της ΠΕ Γρεβενών ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι με την ένταξη του έργου στα ευρωπαϊκά προγράμματα, λύνεται μια εκκρεμότητα χρόνων που ταλάνισε τις προηγούμενες αυτοδιοικήσεις και τους εμπλεκόμενους φορείς, και δημιούργησε ανησυχία στον καθηγητή Οικονόμου που έβλεπε το Πάρκο να έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Από την πλευρά του Πρύτανης του ΠΔΜ καθηγητής, Θόδωρος Θεοδουλίδης, τόνισε ότι εδώ και 2 χρόνια κατέστη ο κύριος του έργου με την πανεπιστημιακή κοινότητα να αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας σχεδιάζοντας υλοποιώντας και κατασκευάζοντας ένα σύνθετο έργο, φιλοδοξώντας να αποτελέσει τον πυρήνα έρευνας, να προσελκύσει επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Στην σημαντικότητα για την περιοχή αναφέρθηκαν και ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Γιάτσιος, που ήταν και ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης. Την κατασκευή του δρόμου που ξεκινά άμεσα, αναλαμβάνει ο Δήμος Γρεβενών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος