Γρεβενά: «Ανοίγει» η αξιοποίηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας

Την ανάθεση διενέργειας διαγωνισμού από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.) για την αξιοποίηση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των Εθνικών Χιονοδρομικών Κέντρων Βασιλίτσας Γρεβενών και Σελίου Ημαθίας, προβλέπει τροπολογία -προσθήκη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο σχέδιο Νόμου για τις «Διατάξεις για θωράκιση του θεσμικού πλαισίου του αθλητισμού και εξορθολογισμό αθλητικής νομοθεσίας».

Στην τροπολογία αυτή, που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 θα προσδιορίζονται οι βασικοί όροι συνεργασίας μεταξύ του Τ.Α.Ι.ΠΕ,Δ. και του Ελληνικού Δημοσίου για την υλοποίηση του διαγωνισμού και θα ρυθμίζεται κάθε άλλο ζήτημα για εφαρμογή του, ενώ τα λειτουργικά έξοδα και οι διοικητικές δαπάνες του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. για διαγωνισμό θα βαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο.

Με την τροπολογία αυτή ανοίγει ουσιαστικά η Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για την αξιοποίηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου της Βασιλίτσας, κάτι που είχε αναφέρει την περασμένη Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023 από την Κοζάνη και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε χαρακτηριστικά γνωρίζει «ότι έχει γίνει μία σημαντική δουλειά από τη Γενική Γραμματεία για να κρατηθεί ενεργό, το μέλλον όμως του χιονοδρομικού της Βασιλίτσας», αλλά όπως τόνισε  δεν μπορεί να το φανταστεί «εάν δεν υπάρχει Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το 2018, όταν επισκέφθηκε την ορεινή περιοχή των Γρεβενών, είχε τονίσει ότι η ανάπτυξη του Εθνικού χιονοδρομικού Κέντρου της Βασιλίτσας «δε μπορεί να γίνει χωρίς την εμπλοκή και χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτικού φορέα και χωρίς ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία θα έρθουν να επενδύσουν στο χιονοδρομικό, να αναβαθμίσουν σημαντικά τον μηχανολογικό και κτιριακό εξοπλισμό, να επεκτείνουν το χιονοδρομικό, πάντα σεβόμενοι την υφιστάμενη υποχρεωτική νομοθεσία», χαρακτηρίζοντας και τότε ότι «αυτή είναι η λύση για το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας».

Με ανάρτησή του σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης ο αντιδήμαρχος Γρεβενών, Χρήστος Τριγώνης κάνει λόγο για «αιφνιδιασμό» και αποφάσεις «χωρίς διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «στα μουλωχτά η ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας, χωρίς καμία ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας» και αφού επισημαίνει ότι «μάλλον απλά θα μας το ανακοινώσουν», διερωτάται «ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις, γιατί δεν ζητήθηκε η άποψη του Δήμου Γρεβενών, που κατέχει το 53% των εκτάσεων και πως θα εκχωρηθούν αυτές στο ΤΑΙΠΕΔ;». Και καταλήγει: «Ναι στην ανάπτυξη του χιονοδρομικού. Όχι όμως σε συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος