Τη δημιουργία του Κέντρου Παλαιοντολογίας στην περιοχή της Μηλιάς, σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, και όχι στην πόλη των Γρεβενών, ζητούν με ανοιχτή επιστολή τους προς κάθε αρμόδιο, τοπικοί φορείς του δημοτικού διαμερίσματος Μηλιάς.
Την επιστολή αυτή, κατέθεσε ως αναφορά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, στους Υπουργούς Πολιτισμού και Εσωτερικών. Αναλύοντας τους λόγους που το Κέντρο Παλαιοντολογίας πρέπει να γίνει στην περιοχή της Μηλιάς, οι τοπικοί φορείς αναφέρουν ότι:
Η Μηλιά εδώ και 28 χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για την παλαιοντολογία παγκοσμίως. Έχουν ήδη εκπονηθεί μελέτες για τη δημιουργία σύγχρονου Κέντρου Παλαιοντολογίας στη Μηλιά, με κόστος περίπου 450.000 ευρώ, που θα περιλαμβάνει, σε 29 στρέμματα, χώρους έρευνας, συντήρησης, εκπαίδευσης και φιλοξενίας επιστημόνων και επισκεπτών. Το Κέντρο Παλαιοντολογίας στη Μηλιά θα βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση και οπτική επαφή με τις ανασκαφικές θέσεις, παρέχοντας βιωματική αμεσότητα σε επιστήμονες και επισκέπτες. Θα δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να αποκτήσουν μια συνολική εμπειρία Παλαιοντολογίας, επισκεπτόμενοι τον εκθεσιακό χώρο των ευρημάτων, σε συνδυασμό με τη δημιουργία γεωτουριστικών μονοπατιών προς τις ανασκαφικές θέσεις, όπου βρέθηκαν χιλιάδες απολιθώματα προϊστορικών ζώων. Ο οικισμός της Μηλιάς βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών και διαθέτοντας σύγχρονο πολεοδομικό σχέδιο, παρέχει άφθονους χώρους στάθμευσης στους επισκέπτες. Υπάρχει άμεση πρόσβαση από τον κόμβο της Εγνατίας στο ύψος του Ταξιάρχη, ο οποίος δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του Μουσείου.
Όπως υποστηρίζουν οι τοπικοί φορείς «Το εμβληματικό έργο της δημιουργίας σύγχρονου Κέντρου Παλαιοντολογίας στη Μηλιά, με βάση τα μοναδικά παλαιοντολογικά ευρήματα, θα αποτελούσε μοναδικό πόλο ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας και κορυφαίου ενδιαφέροντος στην Ελλάδα». Αναφέρουν επίσης ότι «Εύλογες απορίες και προβληματισμούς προκαλεί η πολύχρονη καθυστέρηση δημιουργίας του κέντρου στο δημοτικό διαμέρισμα Μηλιάς, αλλά και η πρόσφατη εκστρατεία μεταφοράς του από τη Μηλιά στα Γρεβενά, με προσωπική πρωτοβουλία του δημάρχου Γρεβενών Κυριάκου Ταταρίδη. Οι φορείς της Μηλιάς δηλώνουν πως εάν ο δήμαρχος συνεχίσει τη μεθόδευση μεταφοράς του Μουσείου, θ αναζητηθεί λύση μέσω της νομικής οδού.
Στην περιοχή της Μηλιάς ανακαλύφθηκαν εντυπωσιακά προϊστορικά ευρήματα, όπως το 1996 τα απολιθώματα του προϊστορικού προβοσκιδωτού μαστόδοντα Mammut borsoni ηλικίας 3,5 εκατομμυρίων ετών, το 1997 δύο τεράστιοι χαυλιόδοντες μήκους 4,39 μέτρων και το 2007 ο σκελετός ενός ακόμα Μαστόδοντα και οι τεράστιοι χαυλιόδοντες μήκους 5,02 μέτρων, οι οποίοι είναι οι μεγαλύτεροι στον κόσμο και καταχωρήθηκαν στο βιβλίο Guinness. Τα ευρήματα αυτά φιλοξενούνται σήμερα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς, το οποίο λειτουργεί καθημερινά.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος