Εορδαία: Το θέατρο παράγοντας για τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου

Τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου μέσα από θεατρικά έργα, με οδηγό τις μνήμες και τα «κληροδοτήματα» του παρελθόντος προσαρμοσμένα στις διαφορετικές συνθήκες της σύγχρονης εποχής, επιθυμεί να υπηρετήσει ο νεόκοπος συγγραφέας Σίμος Καρακασίδης, ο οποίος υπογράφει το θεατρικό μονόπρακτο με τίτλο «Το αίμα νερόν κι ‘ ίνεται» και θα παρουσιάσει η Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Άρδασσας.

Τα μικρά κομμάτια χαρτιού όπου κατέγραφε καθημερινά στιγμιότυπα από τη ζωή τη δεκαετία 1970- 1980 σε έναν αμιγώς ποντιακό χώρο, πρόσωπα και χαρακτήρες, γεγονότα και ήθη, με ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή απόδοση του ιδιώματος των Ποντίων, ήταν το έναυσμα για τη νέα του πορεία, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη σπουδή στην ακριβή μεταφορά λέξεων και φράσεων από τον προφορικό στον γραπτό λόγο. Μέλημα του συγγραφέα είναι να διατηρηθεί ο γλωσσικός αυτός πλούτος αλλά και ο τρόπος που θα γίνει βίωμα των νεότερων γενεών, γι’ αυτό και μέσω του θεάτρου προσπαθεί να «δελεάσει» τους νεότερους και να τους μεταγγίσει την επιθυμία της εκμάθησης της γλώσσας των προγόνων τους.

Η πρεμιέρα του έργου έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 6 Νοεμβρίου στις 20:00, στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας. Θα επαναληφθεί την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, ενώ οι θεατές θα παρακολουθήσουν και το μονόπρακτο του Δημοσθένη Τριανταφυλλίδη «Ο Κώτσον κι η Χαρίκλη».

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος