Εορδαία: Μνημείο για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Από τα έσοδα θεατρικής παράστασης

Το τάμα του απέναντι στα 353 χιλιάδες θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, εκπληρώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσοβούνου η “Κρέμτσα”, με την ανέγερση περικαλλούς μνημείου σε κεντρικό σημείο του χωριού, που θεμελιώθηκε  πριν από λίγες ημέρες, και η δαπάνη  προέρχεται από τα έσοδα της θεατρικής παράστασης «Ταπιάτ κι αλλάζουμε» αλλά και  χορηγίες ιδιωτών.

Το γλυπτό εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης από ένα έργο ζωγραφικής, με θέμα την οδυνηρή διαδρομή των Ποντίων προσφύγων του ‘’22 και την εγκατάσταση τους στο Μεσόβουνο, που φιλοτέχνησαν πριν από χρόνια  δύο μαθητές Γυμνασίου, κάτοικοι σήμερα του χωριού. Τα εγκαίνια  του μνημείου θα γίνουν στις 18 Ιουλίου και στη συνέχεια έχει προγραμματιστεί η πρεμιέρα του επετειακού θεατρικού έργου , με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελληνικών πληθυσμών στον Πόντο, « Δεν λησμονώ πατρίδα μου»

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ