Μνήμη, παράδοση, πολιτισμός, το τρίπτυχο των εκδηλώσεων που διοργανώνει, με αφορμή τον εορτασμό του Ιερού Ναού Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικού «Η Ανατολή» διάρκειας στο Δημοτικό Σχολείο. Το πρόγραμμα ξεκινά από σήμερα Πέμπτη -11-6-2025- στις 18:00 με τη διοργάνωση Ποδηλατοδρομίας και τη συμμετοχή όλων, ανεξαρτήτως ηλικίας, που θα τρέξουν στη διαδρομή Ανατολικό- Άγιος Χριστόφορος και επιστροφή.
Αύριο Παρασκευή- 12-9-2025- στις 20:30 η Φωτεινή Μπογιατζή- Πέκου θα παρουσιάσει το βιβλίο της « Από τη γη της Μικρασίας στη γη της Εορδαίας» και θα ακολουθήσει το συγκρότημα από τον Σύλλογο Μικρασιατών Πτολεμαΐδας με χορούς από την αλησμόνητη πατρίδα.
Το Σάββατο-13-9-2025- αμέσως μετά τον Πανηγυρικό εσπερινό, η Πανελλήνια Ένωση Κουβουκλιωτών «Ο Όσιος Βαραδάτος» θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στα « Κουβούκλια, στην ιστορία, στους ανθρώπους» με σημεία αναφοράς, το γλωσσικό ιδίωμα, την παραδοσιακή ενδυμασία, τα εδέσματα. Στη συνέχεια η παιδική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικού, θα αποδώσει παραδοσιακούς χορούς.
Την Κυριακή- 14-9-2025-, ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού, στις 11:00 στο μνημείο Ηρώων στο κέντρο του χωριού, θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία του Μητροπολίτη Φλωρίνης- Πρεσπών – και Εορδαίας κ. Ειρηναίου. Στις 20:30 o Ιατρός Ιωάννης Ακριτίδης θα αναπτύξει, στη διάρκεια εκδήλωσης, το θέμα «Στα χνάρια των προγόνων – Μεθοδολογία και πηγές στη Γενεαλογική έρευνα» και θα ακολουθήσουν Ομάδες τόσο από τον Σύλλογο του Ανατολικού όσο και την ευρύτερη περιοχή που θα παρουσιάσουν χορούς
ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος