Δ. Μακεδονία: Το 2023 το φυσικό αέριο από δύο αγωγούς

Μέσα στο 2023 προβλέπεται να φθάσει το φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία και μάλιστα από δύο αγωγούς, από τον ΤΑΠ, που ήδη έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του στην περιοχή, αλλά και από τον εθνικό αγωγό, που αναμένεται σε πρώτη φάση να φθάσει από τα Τρίκαλα Ημαθίας, στην Πτολεμαΐδα.

Αυτό επισημάνθηκε από τους υπεύθυνους του ΔΕΣΦΑ προς τους εκπροσώπους των φορέων, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης την Τετάρτη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στην πόλη της Κοζάνης.

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, ο νέος αγωγός θα έχει τη δυνατότητα για μεταφορά όχι μόνο φυσικού αερίου, αλλά και στο μέλλον και υδρογόνου, ενώ προβλέπεται να υπάρχει και μόνιμο κλιμάκιο του ΔΕΣΦΑ στη Δυτική Μακεδονία.

Παράλληλα στις σκέψεις του ΔΕΣΦΑ, όπως επισήμανε είναι ο εθνικός αγωγός του φυσικού αερίου να φθάσει στο μέλλον και στην Ποριά Καστοριάς, απ’ όπου περνά και ο ΤΑΠ, αλλά και προς τα Ιωάννινα.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής υποδομών του ΔΕΣΦΑ, Ιωάννης Χωματάς, αφού επισήμανε ότι ο εθνικός αγωγός θα είναι διαμέτρου 30 ιντσών, όπως και ο κεντρικός αγωγός, τόνισε ότι ο καταναλωτής στη Δυτική Μακεδονία θα έχει την ίδια τιμή όπως όλοι οι καταναλωτές σε όλη τη χώρα, καθώς αυτή θα καθορίζεται σε κεντρικό επίπεδο.

Μάλιστα εξετάζεται και η προοπτική σε περίπτωση που υλοποιηθεί το έργο του «Λευκού Δράκου» για την παραγωγή υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία, να τροφοδοτείται η υπόλοιπη χώρα από τον αγωγό αυτό με υδρογόνο.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, είναι «εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση» του έργου του Εθνικού Αγωγού, αλλά και η κατασκευή των εσωτερικών δικτύων στην Καστοριά, το Άργος Ορεστικό, το Μανιάκι και τα Γρεβενά, που θα πάρουν φυσικό αέριο από τον ΤΑΠ.

Την ευχή να φθάσει το φυσικό αέριο στο τέλος του 2023 για να υπάρξει ενέργεια στο Σταθμό Παραγωγής Τηλεθέρμανσης, που θα κατασκευαστεί στην Καρδιά, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα τη χειμερινή περίοδο του 2024, εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Κώστας Κυτίδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος