Δ. Μακεδονία: Στη Βουλή η ρύθμιση του πεδίου ανάπτυξης των Α.Π.Ε. 

Κοινή ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, για την «ανάγκη ρύθμισης του πεδίου για την εύρυθμη ανάπτυξη υποδομών των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στη Δυτική Μακεδονία», κατέθεσαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, της περιοχής, Καλλιόπη Βέττα, Πέτη Πέρκα και Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Δ. Μακεδονία: Στη Βουλή η ρύθμιση του πεδίου ανάπτυξης των Α.Π.Ε. Στην ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται από τον αρμόδιο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτη Φάμελλο, γίνεται αναφορά στην έντονη ζήτηση για τη δημιουργία επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία, καθώς όπως τονίζουν, διαπιστώνεται πύκνωση επενδυτικών σχεδίων και χωροθετήσεων, κυρίως για αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, όπως προκύπτει αφενός από τον γεωμορφολογικό χάρη της Ρ.Α.Ε. και αφετέρου από την πληθώρα των αιτήσεων που υποβάλλονται στα αρμόδια τμήματα της Περιφέρειας.

Οι λόγοι που συντελούν σε αυτό το φαινόμενο είναι, όπως αναφέρεται στην ερώτηση, «η αποδόμηση των διαδικασιών σχεδιασμού και αδειοδότησης, η χωρίς σχέδιο ψευδο-απελευθέρωση των έργων από τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο της ΝΔ 4685/20, η έλλειψη ολοκληρωμένου χωρικού σχεδιασμού και η καθυστέρηση στην αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, η οποία ενώ είχε προκηρυχθεί το Φεβρουάριο του 2019, ξεκίνησε μόλις στα τέλη Οκτωβρίου του 2020».

Η άναρχη ανάπτυξη των Α.Π.Ε, έχει προκαλέσει, όπως τονίζεται στην ερώτηση των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., έντονη ανησυχία στη Δυτική Μακεδονία, καθώς υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να αλλάξει άρδην η μορφολογία, το οικοσύστημα, οι χρήσεις γης και, ευρύτερα, η αγροτική παραγωγή της περιοχής.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος